ARHIVĂ : Evenimente
 

2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 |

17 Februarie 2023 :

Vineri, 17 februarie 2023 (19.00), la Sala Radio vor răsuna câteva dintre cele mai frumoase fragmente din teatrul liric, selecțiuni și coruri celebre semnate de „titanii” genului, ca VERDI, ROSSINI, DONIZETTI, BELLINI, MASCAGNI ș.a., din opere precum Nabucco, Il Trovatore (Trubadurul), Aida, Cavalleria Rusticana, Norma, Don Pasquale etc.

Evenimentul va fi prezentat de două dintre ansamblurile Radio România: ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU).
Întregul eveniment se va derula sub bagheta dirijorului italian DAVID CRESCENZI, care este în prezent director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

La finalul concertului, Editura Casa Radio invită publicul în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferită de percuționistul-compozitor Alexandru Anastasiu și dirijorul David Crescenzi, pe albumul apărut la Editura Casa Radio sub titulatura „Alexandru Anastasiu – The Seasons, Orchestra Națională Radio, dirijor David Crescenzi”.

10 Februarie 2023 :

Vineri, 10 februarie (de la 19.00), apreciatul dirijor român CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO pentru a dirija Simfonia nr. 7 în Mi major, semnată de compozitorul austriac ANTON BRUCKNER. Lucrarea monumentală a fost dedicată celebrului monarh al Bavariei Ludwig al II-lea, cunoscut ca un mare susținător al artelor (și, în special, al muzicii lui Richard Wagner).

La finalul acestui concert, Editura Casa Radio invită publicul în foaierul central al Sălii Radio la o sesiune de autografe oferită de dirijorul Cristian Mandeal pe albumul Serenity, recent apărut la Editura Casa Radio.

1 Februarie 2023 :

Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români: pianistul HORIA MIHAIL, violonistul GABRIEL CROITORU și flautistul ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU. Solist al Filarmonicii „George Enescu”, Ion-Bogdan Ștefănescu interpretează pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu.
Prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, evenimentul va fi dirijat de CRISTIAN OROȘANU.

La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferită de violonistul Gabriel Croitoru și de pianistul Horia Mihail pe albumul „Duelul viorilor, Tango – Gabriel Croitoru – vioară, Liviu Prunaru – vioară, Horia Mihail – pian“, apărut la Editura Casa Radio.


1 Februarie 2023 :

De Ziua Internațională a cititului împreună, continuăm programul nostru educativ „Editura Casa Radio vine la școală!”. Editura Casa Radio – Radio România răspunde invitației Asociației Naționale a Profesorilor de Limba Română (ANPRO) și a Școlii Gimnaziale „Little Genius” din București de a sărbători Ziua Internațională a cititului împreună prin audiții, ateliere de lectură și benzi desenate.

Miercuri, 1 februarie 2023, de la ora 10.30, audiobookurile din Colecția Radio-Prichindel vor deveni instrumente de joc și educație pentru copiii claselor a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială „Little Genius” din București.

18 Ianuarie 2023 :

Miercuri, 18 ianuarie 2023 (19.00), violoncelistul ANDREI IONIȚĂ – singurul artist român distins (în 2015) cu Medalia de aur a Concursului Internațional „Ceaikovski” de la Moscova (în istoria de 64 de ani a celebrei competiții) – este invitat special pe scena bucureșteană.

Alături de Orchestra de Cameră Radio și sub bagheta dirijorului JOHANN STUCKENBRUCK (absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra), el va oferi publicului român dovada talentului său ieșit din comun. În cadrul aceluiași eveniment, Andrei Ioniță va interpreta ca solist două lucrări: prima la pian (Mozart – Concertul nr. 23 în La major pentru pian și orchestră) și cea de-a doua la violoncel (Haydn – Concertul nr 1. în Do major pentru violoncel și orchestră), o performanță de o virtuozitate artistică rar întâlnită pe orice scenă a lumii.
În programul serii veți mai asculta și Prokofiev: Simfonia nr. 1 – Clasica și Haydn: Simfonia nr. 49 – La passione.

La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferită de violoncelistul Andrei Ioniță pe albumul „Beethoven – Ioana Cristina Goicea (vioară), Andrei Ioniță (violoncel), Daria Tudor (pian)”, un dublu-CD recent apărut la Editura Casa Radio.

13 Ianuarie 2023 :

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Editura Casa Radio-Radio România organizează, în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești și Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, dezbaterea cu public și atelierul de creație Ziua Culturii Naționale și puterea modelatoare a marilor personalități. Evenimentul va avea loc vineri, 13 ianuarie 2023, la ora 9.00, la Centrul Cultural „Antim Ivireanu”. Vor participa elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești și cadrele didactice din județul Prahova.

18 Decembrie 2022 :

În 18 decembrie, Sala Radio găzduiește evenimentul cameral al lunii decembrie: un concert susținut de trei dintre cei mai cunoscuți și iubiți tineri muzicieni români cu carieră internațională, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor.

Cu acest prilej, se va lansa albumul „BEETHOVEN, Ioana Cristina Goicea - violin, Andrei Ioniță - cello, Daria Tudor - piano“.
La finalul concertului, cei trei muzicieni vor oferi autografe pe noul album Beethoven, apărut la Editura Casa Radio.

16 Decembrie 2022 : Vineri, 16 decembrie 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va evolua sub bagheta lui GABRIEL BEBEȘELEA, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova. Seara de la Sala Radio se va deschide cu Simfonia de tinerețe semnată de SERGHEI RAHMANINOV, un preambul pentru aniversarea de 150 de la nașterea marelui compozitor, sărbătoare ce va face ca anul viitor – 2023 - să fie declarat pentru muzicienii din toată lumea „Anul Rahmaninov”.

La finalul acestei seri, Editura Casa Radio invită publicul în foaierul central al Sălii Radio, pentru o SESIUNE DE AUTOGRAFE oferită de violonistul Alexandru Tomescu pe albumul „Alexandru Tomescu – Concerto“.

11 Decembrie 2022 : POVEȘTILE LUMII ÎN CUVÂNT ȘI CULOARE este titlul evenimentului de lansare a celor mai recente apariții editoriale din colecțiile dedicate copiilor, la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus.

Lansarea va avea loc duminică, 11 decembrie, de la ora 12.00, la Pavilionul B2 Romexpo, stand 1, Radio România.

10 Decembrie 2022 : Sâmbătă, 10 decembrie 2022, ora 17.00, Editura Casa Radio invită publicul la Târgul de carte Gaudeamus (Pavilionul B2 Romexpo, stand 1, Radio România) pentru lansarea oficială a unui album-portret muzical consacrat Mariei Lătărețu, una dintre cele mai reprezentative artiste ale cântului popular românesc.

La acest eveniment vor participa doi invitați speciali, etnomuzicologul dr. Constantin Secară și jurnalista și muziciana Maria Balabaș, totodată semnatarii textelor de prezentare ale albumului.

10 Decembrie 2022 :

Editura Casa Radio vă invită sâmbătă, 10 decembrie 2022, de la ora 13.00, la Târgul de carte „Gaudeamus” (Pavilionul B2 Romexpo, stand 1, Radio România), pentru lansarea audiobookului (carte și CD) Ce-ar ști adică un poet despre viață. Poeme rostite la Radio (2021) de Dan Sociu. La eveniment vor participa criticul literar Cosmin Ciotloș (care e și îngrijitorul ediției), publicistul Arthur Suciu și autorul însuși, poetul Dan Sociu.

7 Decembrie 2022 - 11 Decembrie 2022 :

Editura Casa Radio vă așteaptă, în perioada 7-11 decembrie, la cea de-a XXIX-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, la Pavilionul B2 Romexpo, stand 1, Radio România. Noi titluri în colecțiile binecunoscute ale Editurii Casa Radio au fost pregătite pentru ascultătorii și cititorii mai mari și mai mici.

1 Decembrie 2022 : Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

La finalul acestui concert, publicul spectator este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferite de dirijorul Cristian Mandeal pe compact-discul apărut anul acesta la Editura Casa Radio sub titulatura „Serenity”.

30 Noiembrie 2022 :

Violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor – trei dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români ai momentului, la nivel internațional – susțin un concert cameral extraordinar, la Bruxelles, prilejuit de sărbătorirea Zilei Naționale a României. Evenimentul va avea loc miercuri, 30 noiembrie, la ora 14.00, în sala de concerte a emblematicului Muzeu al Instrumentelor Muzicale de la Bruxelles (MIM), în inima orașului ce găzduiește instituțiile reprezentative ale Uniunii Europene. Concertul se desfășoară sub emblema proiectului „Moștenitorii României muzicale”, unul dintre cele mai vizibile programe de promovare a tinerilor muzicieni români.

Repertoriul propus pentru această după-amiază camerală specială aduce în atenție opera compozitorului-simbol pentru România, George Enescu, în program figurând Sonata nr. 2 op. 6 pentru vioară și pian, alături de Sonata op. 26 nr. 2 pentru violoncel și pian. Cei trei muzicieni se reunesc apoi pentru a interpreta Trio op. 70 nr. 1 de Ludwig van Beethoven, lucrare ce figurează pe un album pe care artiștii îl lansează cu această ocazie, apărut la Editura Casa Radio, parte a corporației Radio România.

16 Noiembrie 2022 :

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului JOSÉ SARAMAGO (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru literatură.
Pe scenă va urca apreciatul violonist ALEXANDRU TOMESCU, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, care a fost aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio. Artistul român a fost protagonistul unor evenimente-pilot în România: a cântat pe Stradivarius într-o stație de metrou, a interpretat într-o pădure pentru a se afirma împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier și în fața unei case în ruine, pentru a opri distrugerea clădirilor incluse în patrimoniul național.

La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferite de violonistul Alexandru Tomescu, pe două dintre albumele (CD) apărute la Editura Casa Radio: „Alexandru Tomescu –Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvoűák” și „Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvoűák“.

16 Noiembrie 2022 :

Editura Casa Radio susține educația copiilor prin poveștile lumii.

Cu ocazia Săptămânii Globale a Educației, ediția a XXIV-a, Editura Casa Radio organizează, miercuri, 16 noiembrie, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Jean Monnet“ din București, ateliere de lectură și desen, inspirate de poveștile lumii, cuprinse în Colecția „Noapte bună, copii!“.

13 Noiembrie 2022 : Duminică, 13 noiembrie 2022, începând cu ora 19.00, publicul bucureștean este așteptat la Ateneul Român, unde va avea loc Recitalul aniversar – Ilinca Dumitrescu 70. În program, lucrări de Domenico Scarlatti, Wolfgang Amadeus Mozart și Frédéric Chopin. Cu acest prilej, Editura Casa Radio va lansa albumul „Arta pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti – Sonate“. La finalul spectacolului, chiar pe scena Ateneului, prestigioasa pianistă va acorda o sesiune de autografe.
19 Octombrie 2022 :

Miercuri, 19 octombrie, reputatul dirijor Cristian Mandeal se va afla la Sala Radio pentru un dublu eveniment: începând cu ora 19.00, concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei de Cameră Radio – solist fiind violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2020 – și apariția celui mai recent album realizat de valoroasa orchestră a Radioului sub conducerea dirijorală a maestrului Cristian Mandeal: Serenity”. La finalul concertului, spectatorii vor avea ocazia de a se întâlni cu dirijorul Cristian Mandeal în cadrul unei sesiuni de autografe oferite pe acest compact-disc.

16 Octombrie 2022 :

Duminică, 16 octombrie 2022, de la 17.00, Sala Radio va fi gazda concertului omagial dedicat unei voci nemuritoare a folclorului românesc, MARIA LĂTĂREȚU.

Un concert încărcat de emoție, o seară de suflet, eveniment în care alături de ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO – dirijată de ADRIAN GRIGORAȘ – vor urca pe scenă: Ștefania Rareș, Ion Ghițulescu, Gheorghe Turda, Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Emilia Drăgotoiu Nanu, Florin Pârlan, Silvia Timiș, Ingrid Boengiu, Gabriel Treteag, Larisa Cârlugea, Grupul Vocal „Măriile Gorjului”- Târgu Jiu (Gorj), Ansamblul de dansuri „Burnasul”- Alexandria (Teleorman). Evenimentul va fi prezentat de actrița Miruna Ionescu.

În cadrul concertului va avea loc și lansarea oficială a albumului intitulat „MARIA LĂTĂREȚU – Mai ții minte, măi dragă Mărie”, prin care Editura Casa Radio marchează anul acesta două date calendaristice importante. Pe 27 septembrie s-au împlinit 50 de ani de la trecerea în eternitate a Mariei Lătărețu. În plus, colaborarea interpretei cu Radio România a început acum 85 de ani, pe 29 august 1937, printr-un program susținut împreună cu taraful soțului ei, Mihai Lătărețu, în cadrul emisiunii „Ora satului”.

9 Octombrie 2022 :

Editura Casa Radio invită publicul meloman la Ateneul Român, duminică, 9 octombrie, la un eveniment editorial: apariția celei de-a doua ediții a albumului Cello Inspirations. Marin Cazacu • Violoncellissimo. La finalul concertului susținut împreună cu ansamblul Violoncellissimo, în cadrul Turneului Național Clasic la puterea a treia, îndrăgitul violoncelist Marin Cazacu va oferi autografe în rotonda centrală a Ateneului. Ora de începere a concertului este 19.00.