CD Audiobook > Lecturi pe întuneric
 
MIRCEA HORIA SIMIONESCU
citește din INGENIOSUL BINE TEMPERAT
Catalog : 280 ADD
Nr. discuri : 2
Durată CD : CD1 – 64'46''; CD2 – 61'14''
Anul apariției : 2011

Stoc : DA

12.00 RON
Descriere
Cronici
 
Pagini alese și citite de Mircea Horia Simionescu din primele două volume ale tetralogiei
Ingeniosul bine temperat: Dicționar onomastic & Bibliografia generală
Prezentare de Mircea Cărtărescu (Imperiul de hârtie)
Înregistrări inedite Radio România din 1999, 2000 realizate de Emil Buruiană pentru Noua Fonotecă de Aur

Dispărut la optzeci și trei de ani, Mircea Horia Simionescu a lăsat amintirea unui om intens și totuși afabil, rătăcit în meandrele frazelor perfecte și totuși extrem de cald și de uman, anahoret, timp de treizeci de ani, în Pietroșița sa ajunsă legendară, dar și prezent în lumea literară în cele mai neașteptate momente.

În antologia de față cititorul poate asculta, în singura lectură adecvată, cea a lui Mircea Horia Simionescu însuși, câteva mici „romane” sau „nuvele”, capodopere de ironie și parodie, dar și cu tăișuri satirice neașteptate. Strălucește între textele de pe disc Călătorie în Baterya, antiutopie swiftiană plină de aluzii la dezastrul autohton. La numele GONZALV ni se propune o parabolă a artistului ca dansator, pentru care dificultățile creative se materializează în prigoană și încercare de anihilare. Este condiția scriitorului în totalitarism: contorsiunile artei sale sunt rezultatul reflexelor de apărare. Cum l-am trădat pe Pascal este un alt text major al antologiei. În vuietul și agitația unui meci de fotbal apare fantoma tulburătoare a tatălui personajului. Meditația în jurul „morților dragi” care ne structurează existența devine aici o elegie a trecerii ireparabile a timpului, cu atât mai impresionantă prin gravitate cu cât e înconjurată de zgomotul și furia nu doar a stadionului, ci și a mării de satiră, grotesc și umor din celelalte texte.
(Fragmente din prezentarea semnată de Mircea Cărtărescu)

CD 1
1. Aarne; 2. Abelard; 3. Achilina; 4. Aculina; 5. Ada; 6. Aelia; 7. Agatanghel; 8. Agatonic; 9. Agenor; 10. Agir; 11. Aglaia; 12. Albano; 13. Alda; 14. Alida; 15. Amintore;16. Amos; 17. Axel;18. Bob;19. Buglion (fragment); 20. Byron; 21. Gonzalv sau Ah, fericitele zile când mă urmăreau cu pușca!…

 
CD 2
Ascultă :
1. Hagar. Cum l-am trădat pe Pascal; 2. Filipo Malaya (Scarificatul). „Călătorie în Baterya”. Note de drum; Bonus 3. Mircea Horia Simionescu – fragmente din ultimul interviu la Radio România (27 ianuarie 2011)

Înregistrări Radio România din 1999 (CD 1, tr. 1-21 și CD 2, tr. 1), 2000 (CD 2, tr. 2) și 2011 (CD 2, tr. 3).

 
2012-04-05 : Ultimele înregistrări (Marius Chivu)