Evenimente
 
31 Ianuarie 2014 , ora 19:45:00
Sala Radio
Participa : Valentin Gheorghiu, Gabriel Croitoru
Moderator: Tiberiu Comandașu
 
Eveniment
Multimedia
 

O apariție discografică-eveniment, primul CD cu doi mari interpreți – pe care îi leagă o îndelungată colaborare pe scenă, dar și o frumoasă prietenie – pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru, va fi lansat vineri, 31 ianuarie 2014, la Sala Radio, în pauza concertului de stagiune.

După ce va interpreta Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Niccolò Paganini, Gabriel Croitoru va coborî de pe scenă în foaierul central al Sălii Radio și, împreună cu maestrul Valentin Gheorghiu, va împărtăși publicului câteva gânduri despre realizarea albumului Recital Valentin Gheorghiu – Gabriel Croitoru. Beethoven, Dvoűak, Enescu.

„Întotdeauna este o plăcere să colaborez cu Valentin Gheorghiu. La repetiții mai avem o discuție amicală, mai povestim despre una, despre alta, dar în ceea ce privește muzica, cred că ne simțim foarte bine unul pe celălalt și atunci, practic, cuvintele sunt foarte puține și de multe ori nu prea își au locul”, a declarat Gabriel Croitoru.

Albumul cuprinde înregistrări Radio România realizate în anul 2010: Sonata „Kreutzer” de Ludwig van Beethoven, Sonatina în Sol major de Antonin Dvoűak, iar în final Sonata a III-a „în caracter popular românesc” de George Enescu.

„Știam Sonata a III-a de Enescu, pe care o puteți asculta acum pe CD, înainte de a o cânta prima dată cu Valentin Gheorghiu. Dar când am cântat-o împreună, am realizat că are alte sensuri și cu totul alte înțelesuri. Cred că abia atunci am început să o înțeleg cu adevărat”, a mai spus violonistul.

Din cuprinsul CD-ului nu putea lipsi o lucrare de Enescu deoarece ambii interpreți au o relație specială cu marele compozitor și muzica sa.

În anul 1936, maestrul George Enescu îl asculta pe Valentin Gheorghiu și intervenea personal, prin scrisori adresate profesorilor Noël Gallon și Lazare Lévy, pentru acordarea unei burse de studii la Conservatorul Național din Paris. În 1958, Valentin Gheorghiu câștiga, împreună cu Ștefan Gheorghiu, Premiul I la Concursul „George Enescu” pentru interpretarea Sonatei a III-a „în caracter popular românesc”, lucrare prezentă și pe acest album.

Mulți ani mai târziu, Gabriel Croitoru primea permisiunea să cânte pe vioara care a aparținut marelui compozitor și care actualmente este în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu”, vioara Guarneri del Gesù, datată 1731. Un fapt onorant și totodată binemeritat, întrucât Gabriel Croitoru este un violonist de excepție care, pe lângă cariera solistică desfășurată în țară și în străinătate, se implică și în proiecte de anvergură precum Duelul viorilor și Vioara lui Enescu la sate, fiind totodată și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.

Albumul Recital Valentin Gheorghiu – Gabriel Croitoru este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31, sau prin comandă online pe site-ul editurii, la prețul de 14 lei. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.

Detalii: www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente