Evenimente
 
17 Februarie 2011 - 24 Februarie 2011
 
Eveniment
Multimedia
 

„După E. Lovinescu, nimeni nu a iubit mai mult profesiunea de scriitor și nimeni n-a luptat mai mult să-i păstreze întreaga noblețe ca Miron Radu Paraschivescu. Avea pentru asta tot ceea ce trebuia, entuziasm și capacitatea de a-l transmite și credința statornică în viitorul artelor, într-o epocă în care multe întrebări și îndoieli însoțesc această încăpățânată activitate a spiritului uman, care este creația artistică.”, scria Marin Preda la moartea poetului survenită acum 40 de ani, la 17 februarie 1971.

Anul 2011 înseamnă totodată pentru iubitorii literaturii române și aniversarea centenarului nașterii – 2 octombrie! – acestui autor de excepție, care nota în 1946 în presa vremii:

„…radioul e un minunat propagandist al poeziei. Glasul poetului poate face, printr-o simplă manevrare de buton, ocolul lumii. Acordând poeziei publicitatea undelor, radioul recunoaște astfel o soră cu care poate să se mândrească, după cum poezia găsește în radio împlinirea și auditoriul nevăzut, dar prezent, […] radioul desăvârșind astfel unul din ciclurile vitale ale creației.”

Astăzi, Radio România restituie din tezaurul arhivelor sale chiar vocea poetului Miron Radu Paraschivescu rostindu-și la microfon 28 de poeme alese de el însuși, între 1964-1968, reunite într-un album (carte ilustrată+CD) intitulat Șase cântice țigănești și alte poeme.

Volumul, recent apărut la Editura „Casa Radio”, în seria „Colecționarul de voci” („Biblioteca de poezie românească”), este spectaculos comentat plastic de desenele originale ale bine-cunoscutului ilustrator al marii poezii românești, Tudor Jebeleanu.
În prefața acestei cărți sonore, poetul și criticul cultural, Bogdan Ghiu lansează o provocare cititorului/ ascultătorului de azi:
„Miron Radu Paraschivescu rămâne de descoperit de sub platoșa grea a lui MRP dincolo de Cântice țigănești, printr-o relectură a rațiunilor socio-literare, încă active, ale succesului folcloric al acestui ciclu, dar și printr-o deplasare a accentului spre alte poeme.
Vă invit la această aventură.”

Format: 17 x 17 / Nr. pagini: 100 / Durată CD: 42’55”
Preț de vânzare directă (Librăria Casa Radio, comenzi on-line la www.edituracasaradio.ro): 15.00 lei

Ascultă :

Arhiva evenimente