Evenimente
 
10 Septembrie 2013 - 20 Septembrie 2013
luni, 16 septembrie, ora 17, de la Biblioteca Metropolitană, Sala Mircea Eliade.
Participa : Ilinca Dumitrescu, Olga Grigorescu, Laura Manolache, Valeriu Râpeanu

Moderator: Costin Tuchilă
 

Eveniment
Multimedia
 
Festivalul Bibliocity, organizat de Biblioteca Metropolitană București în cadrul programului Zilele Bucureștiului, prilejuiește melomanilor din toate generațiile o întâlnire cu marile momente artistice ale Bucureștiului muzical din deceniile 6 și 7...

Asemenea fericite conjuncții peste vremuri sunt posibile prin demersul Editurii Casa Radio de repunere în circulație a tezaurului din Arhivele Radioului public – în mereu înnoite formule editoriale! – , aducând înregistrările de ieri la exigențele publicului de azi.

Astfel, în această toamnă bucureșteană, sub semnul sărbătorilor culturale, Editura Casa Radio propune noi restituiri discografice esențiale din Fonoteca Radio: Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția 1961, în 10 discuri-cronică (CDbox) și 6 albume în colecția inaugurală „Radiolegende” – maeștrii muzicii românești în înregistrări istorice, pe care le prezintă în premieră publicului prezent la întâlnirea de luni, 16 septembrie, ora 17, de la Biblioteca Metropolitană, Sala Mircea Eliade.

Marile concerte ale celei de-a doua ediții a Festivalului sunt reunite într-un CD-box cu 10 discuri, prilejuind (re)descoperirea unor interpreți legendari, precum Aldo Ciccolini, Sviatoslav Richter sau Henryk Szeryng, aflați în vârful carierei lor internaționale, sau a unor mari maeștri ai baghetei ca Lorin Maazel, Ghenadi Rojdestvenski, George Georgescu... Magia serilor de concerte din perioada 9-18 septembrie 1961 va putea fi azi împărtășită de noile generații de ascultători, de toți melomanii, datorită înregistrărilor live realizate de Radio România, același constant partener al Festivalului.

Noua colecție „Radiolegende” constituie omagiul pe care Radioul public, la aniversarea a 85 de ani de existență, îl aduce „părinților fondatori” ai programului și formațiilor sale muzicale, prin editarea albumelor: Theodor Rogalski, Mihail Jora, Alfred Alessandrescu, Constantin Silvestri. Acești mari creatori, cărora școala muzicală românească le datorează intrarea în modernitate s-au investit cu generozitate, de-a lungul întregii lor cariere artistice, și într-o operă de construcție instituțională, punând temeiurile Radiodifuziunii naționale care, iată, ne oferă astăzi, în premieră absolută discurile-portret de compozitor și interpret ale maeștrilor.

Tot în „Radiolegende” și-au găsit locul și două mult așteptate albume dedicate artei unor interpreți neîndoios „legendari”: violoncelistul de renume mondial, Radu Aldulescu, care, de la debutul cu Orchestra Radio, ne-a lăsat, până la plecarea din țară, un număr însemnat de valoroase înregistrări radiofonice (în mare parte rămase până acum inedite) și inegalabila pianistă Maria Fotino, solistă și sunetist la Radio România mai bine de două decenii.

Ne vom bucura și de un prețios moment muzical live, un dar pentru cei prezenți, posibil prin generozitatea unor artiști de primă mărime ai scenei românești: pianista Ilinca Dumitrescu și soprana Georgeta Stoleriu, care vor interpreta din Cântece de Mihail Jora, cuprinse în albumul recent apărut în colecția Radiolegende: Recital Mihail Jora.

Ilinca Dumitrescu a fost ultima discipolă a lui Mihail Jora. Compozitorul i-a dedicat cele 13 Preludii op. 42, Sonatina op. 44 și Caietele II și III de Poze și pozne, de asemenea cuprinse în noul dublu CD apărut la Editura Casa Radio. În 1991, cu ocazia centenarului maestrului, primul director muzical al Radiodifuziunii și creator al Orchestrei Radio, a interpretat – pentru prima oară – integrala lucrărilor pentru pian (la Ateneul Român și Studioul de Concerte Radio) și a primit Premiul Uniunii Interpreților, Coregrafilor și Criticilor muzicali din România pentru activitatea pianistică și muzicologică legată de această sărbătorire. Cu volumul Mihail Jora – Studii și Documente a obținut, în 1995, cea mai înaltă distincție culturală din România, Premiul Academiei Române. În 2006, a obținut titlul de Doctor la Universitatea Națională de Muzică București, cu calificativul maxim „summa cum laude”, susținând teza Mihail Jora – Creația pentru pian și scriitura pianistică.

Vă invităm să împărtășiți cu noi bucuria acestor întâlniri privilegiate cu maeștrii muzicii românești și universale!

detalii pe www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente