Evenimente
 
20 Decembrie 2012 - 25 Decembrie 2012
Librăria Café Humanitas Kretzulescu
Participa : Madeleine Voicu – Președinte al Fundației Internaționale „Ion Voicu“, muzicologii Grigore Constantinescu și Olga Grigorescu, pianista Liana Șerbescu.
 
Eveniment
Multimedia
 

Albumul-eveniment produs de Editura Casa Radio vine să încheie „Anul Internațional Debussy” propunând un original florilegiu componistic din creația marelui muzician francez, constituit din înregistrări-document din patrimoniul arhivistic al Societății Române de Radiodifuziune.

Opusuri camerale de referință semnate de inovativul compozitor Claude Debussy, celebrat în 2012 de UNESCO la împlinirea a 150 de ani de la naștere, sunt redate – pentru prima dată pe CD! – în performanțe de neuitat, datorate unor artiști care au marcat scena românească și internațională de-a lungul timpului. Astfel, melomani din toate generațiile pot (re)asculta sonatele pentru vioară și pian, pentru violoncel și pian, pentru flaut, violă și harpă, pagini din preludiile pentru pian..., în interpretarea unor instrumentiști precum violonistul Ion Voicu, violoncelistul Radu Aldulescu, flautistul Vasile Jianu, pianiștii Maria Fotino, Carlo Zecchi, Silvia Șerbescu, Albert Guttman..., sau pot aprecia inegalabila voce a lui Valentin Teodorian într-o înregistrare rară (acompaniat la pian de Lisette Georgescu)...
Albumul aniversar al Editurii Casa Radio „DEBUSSY 150: Interpretări istorice din Arhivele Radio România” prilejuiește nu numai aprofundarea creației unui compozitor dar și (re)descoperirea artei unor soliști de excepție, aduși azi în atenția publicului prin valorificarea înregistrărilor radiofonice din deceniile 6 și 7.

„Lumea armoniilor debussyste s-a îndepărtat de soluțiile tonale clasice, devenind cu totul personală prin topirea creatoare a unor sugestii din muzica extrem orientală, gama în tonuri, pentatonia, sau, din tradițiile muzicii franceze, modalismul. Combinațiile sale instrumentale sunt suple, transparente, fin colorate, ideile sale melodice se risipesc armonios în spațiu, nu afirmă ritos, ci evocă, nuanțele sunt foarte importante.
Interpretarea muzicii lui Claude Debussy implică astfel cunoașterea unui stil deosebit de cel romantic german, mai familiar de obicei interpreților, solicitând un grad ridicat de cultură și simțire, eleganță și rafinament”, notează în broșura însoțitoare a CD-ului muzicologul Olga Grigorescu, bine-cunoscut realizator de emisiuni la Radio România Muzical.
„Vagul, inexplicabilul, misterul, extazul”, ce caracterizează această „muzică a plasticității și a culorilor” vă vor cuceri la fiecare nouă audiție a „interpretărilor istorice” oferite de o apariție discografică antologică.

Prezentarea în premieră a CD-ului „Debussy 150” va avea loc joi, 20 decembrie a.c. la ora 18, la Librăria Café Humanitas Kretzulescu.

Ascultă :

Arhiva evenimente