Evenimente
 
31 August 2024 - 27 August 2024 , ora 19:00:00
Ateneul Român
Participa : violoncelistul Valentin Răduțiu, violonistul Valentin Șerban, dirijorul Cristian Măcelaru
 
Eveniment
Multimedia
 

Principalul reper cultural așteptat cu mare interes în următoarea perioadă este Concursul Internațional „George Enescu”, ediția a XIX-a, ce se va desfășura la București, între 31 august și 27 septembrie 2024. Etapele finale ale Concursului, concertele și recitalurile, vor fi găzduite în frumoasa sală a Ateneului Român.

O prezență constantă la edițiile trecute ale Festivalului „George Enescu”, Editura Casa Radio – Radio România va participa anul acesta și la evenimentele Concursului, prin standul său din rotonda centrală a Ateneului Român, prezentând publicului meloman produsele sale muzicale și organizând sesiuni de autografe oferite de artiștii participanți, pe albumele apărute la Casa Radio.

La cele două două concerte realizate cu participarea Orchestrei Naționale Radio, pe 31 august (de asemenea și Corul Academic Radio) – cu ocazia Concertului de deschidere și a Galei de premiere a secțiunii Compoziție, iar apoi pe 10 septembrie – Finala secțiunii Violoncel, Editura Casa Radio va fi prezentă cu o selecție de albume muzicale, printre care valoroase versiuni interpretative ale repertoriului simfonic și violoncelistic, cameral și concertant.

Pe lângă aceste două repere, Editura Casa Radio va organiza, în rotonda centrală a Ateneului Român, și trei sesiuni de autografe:

La finalul recitalului din 6 septembrie (cu Dmitry Sitkovetsky – vioară, Valentin Răduțiu – violoncel, Lukas Geniučas – pian), violoncelistul Valentin Răduțiu va oferi publicului autografe pe albumul „Moștenitorii României muzicale – II”. Un album ce imortalizează recitalul susținut la Sala Radio, în 4 martie 2020, de Valentin Răduțiu (laureat al Concursului „Enescu” în 2011, violoncelist principal al Orchestrei Simfonice Germane din Berlin și profesor universitar la Conservatorul Carl Maria von Weber din Dresda) alături de pianistul suedez Per Rundberg. Un eveniment cu adevărat memorabil (marca Radio România Muzical), de altfel mai multe dintre lucrările interpretate în acest recital au fost admise în Fonoteca Radio România cu calificativul Aur.

La finalul recitalului din 13 septembrie (violoniștii Liviu Prunaru și Valentin Șerban) va avea loc o nouă sesiune de autografe acordate de Valentin Șerban pe primul său compact-disc realizat (împreună cu pianista Daria Tudor) la Editura Casa Radio și apărut foarte recent, la finalul lunii august 2024, albumul „Moștenitorii României muzicale – III. Violin in Love. Violonistul Valentin Șerban (laureat cu Premiul I în ediția 2021 a Concursului „Enescu”) a fost violonist și concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret, iar din aprilie 2023 este concertmaestru al Filarmonicii George Enescu din București. Pianista Daria Tudor este, din 2015, stabilită în Germania și dezvoltă o carieră internațională ca solistă și muziciană de cameră. În prezent, este lector la catedra de acompaniament a Universität der Künste din Berlin, iar din martie 2024, artista este și angajata catedrei de acompaniament din cadrul Academiei Barenboim-Said din Berlin.

În ultima zi a Concursului Internațional „George Enescu”, în 27 septembrie, după Concertul final al Masterclassului de Dirijat, va avea loc cea de-a treia sesiune de autografe, oferite de Directorul Artistic al Festivalului și Concursului „Enescu”, dirijorul Cristian Măcelaru, pe albumul său apărut la Casa Radio sub titulatura „Cristian Măcelaru, Orchestra Națională Radio – Ceaikovski, Dvoűák”. Reputatul artist român se bucură de o largă recunoaștere și apreciere internațională: este director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și al Orchestrei Simfonice din Cincinnati, dirijor șef al Orchestrei Simfonice WDR, director artistic și dirijor principal al Orchestrei Simfonice World Youth a Centrului de Arte Interlochen, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo.

Mai multe detalii despre albume, la www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente