Evenimente
 
20 Decembrie 2011 - 31 Decembrie 2011 , ora 18:00:00
Libraria Humanitas Kretzulescu
Participa : dirijorul Horia Andreescu, Olga Grigorescu – realizator Radio România, Cristina Comandașu – redactor-șef adjunct Radio România Muzical.
 
Eveniment
Multimedia
 

Editura Casa Radio marchează bicentenarul LISZT, celebrat în acest an, printr-o apariție discografică de excepție: reunirea pe același album a performanțelor unei pianiste legendare – Sofia Cosma – și ale maeștrilor Emanuel Elenescu, Ludovic Bacs și Horia Andreescu, aflați la pupitrul Orchestrei Naționale Radio (înregistrări din Fonoteca Radio, 1976-2007).

CD-ul National Radio Orchestra & Sofia Cosma play Liszt oferă melomanilor nu numai oportunitatea întâlnirii cu interpretări de vârf ale unor pagini de referință din creația marelui compozitor de la a cărui naștere s-au împlinit în această toamnă 200 de ani, dar și posibilitatea de a descoperi un destin artistic și uman cu totul excepțional, cel al pianistei Sofia Cosma.

Istoricul și jurnalistul Victor Eskenasy, de la Radio Europa Liberă, reface în livretul (bilingv) care însoțește discul, parcursul uimitor al carierei unei interprete, ce după un debut precoce și prestigios a fost frântă nemilos de marile tragedii ale istoriei secolului XX, numai uimitoarea pasiune artistică cu care era înzestrată făcând posibilă depășirea experienței celor 7 ani de gulag la care a fost condamnată pianista Sofia Cosma (între 1941-1948). Povestea acestei adevărate ”păsări Phoenix a pianisticii”, cum o numește istoricul, continuă cu succesele anilor 60 și 70 – mărturie fiind și valoroasa înregistrare inclusă pe CD, datând din 1976 – , prelungite cu aprecieri critice superlative, recitaluri și producții discografice, după emigrarea în Statele Unite, în 1980, până la dispariția interpretei, din februarie 2011.

Vă așteptăm miercuri, 21 decembrie a.c., ora 18, la Librăria Humanitas Kretzulescu la o întâlnire emoționantă dintre muzică și istorie prilejuită de lansarea CD-ului National Radio Orchestra & Sofia Cosma play Liszt, produs de Editura Casa Radio.
Fiica artistei, doamna Ilona Scott, se va adresa celor prezenți printr-un mesaj înregistrat, urmat de proiectarea unui fragment din filmul documentar pe care realizatorul american Lincoln Mayorga i l-a dedicat Sofiei Cosma.

Ascultă :

Arhiva evenimente