Evenimente
 
10 Decembrie 2022 , ora 17:00:00
Târgul de carte Gaudeamus (Pavilionul B2 Romexpo, stand 1, Radio România)
Participa : etnomuzicologul dr. Constantin Secară și jurnalista și muziciana Maria Balabaș
 
Eveniment
Multimedia
 
Sâmbătă, 10 decembrie 2022, ora 17.00, Editura Casa Radio invită publicul la Târgul de carte Gaudeamus (Pavilionul B2 Romexpo, stand 1, Radio România) pentru lansarea oficială a unui album-portret muzical consacrat Mariei Lătărețu, una dintre cele mai reprezentative artiste ale cântului popular românesc.

La acest eveniment vor participa doi invitați speciali, etnomuzicologul dr. Constantin Secară și jurnalista și muziciana Maria Balabaș, totodată semnatarii textelor de prezentare ale albumului.

Compact-discul intitulat MARIA LĂTĂREȚU – Mai ții minte, măi dragă Mărie (colecția „Lada de zestre”) este ilustrat cu inedite imagini de arhivă și reprezintă modul prin care Editura Casa Radio marchează, anul acesta, două date calendaristice importante: pe 27 septembrie s-au împlinit 50 de ani de la trecerea în eternitate a Mariei Lătărețu, iar colaborarea interpretei cu Radio România a început acum 85 de ani, pe 29 august 1937, printr-un program susținut împreună cu taraful soțului ei, Mihai Lătărețu, în cadrul emisiunii Ora satului. Maria Lătărețu a fost supranumită „Privighetoarea Gorjului” sau „Perla Gorjului” pe deplin întemeiat, datorită stilului interpretativ al solistei în care se remarcă expresivitatea, finețea și claritatea timbrului vocal, și stăpânirea impecabilă a tehnicii vocale gorjenești ce evidențiază extraordinarele calități native ale artistei.

Prin piesele pe care le cuprinde, albumul MARIA LĂTĂREȚU – Mai ții minte, măi dragă Mărie reflectă îndelungata colaborare a artistei cu Radioul național, o colaborare desfășurată prin multe transmisii în direct și înregistrări de studio păstrate în Fonoteca Radio România ce înglobează un repertoriu vast și totodată reprezentativ pentru Oltenia subcarpatică, incluzând doine, cântece lungi doinite, cântece propriu-zise și cântece vocale de joc, cu ritmuri de hore și sârbe.

Detalii: www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente