Evenimente
 
Eveniment
Multimedia
 

Miercuri, 19 octombrie, reputatul dirijor Cristian Mandeal se va afla la Sala Radio pentru un dublu eveniment: începând cu ora 19.00, concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei de Cameră Radio – solist fiind violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2020 – și apariția celui mai recent album realizat de valoroasa orchestră a Radioului sub conducerea dirijorală a maestrului Cristian Mandeal: Serenity”. La finalul concertului, spectatorii vor avea ocazia de a se întâlni cu dirijorul Cristian Mandeal în cadrul unei sesiuni de autografe oferite pe acest compact-disc.

Sub acest generic, „Serenity”, playlistul albumului cuprinde lucrări din epoci și universuri sonore diferite ce au, însă, o trăsătură comună: generează și amplifică starea de liniște și de introspecție. Înregistrările au fost realizate recent în Studioul de concerte „Mihail Jora” (2020, 2021) și reflectă o colaborare de tradiție între Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Mandeal.


Clasic al scenei muzicale românești, Cristian Mandeal (născut la Rupea, județul Brașov, în 1946) este un nume exponențial pentru arta dirijatului din România ultimelor peste patru decenii. Distincție, echilibru, sobrietate și cea mai solidă cultură a tradiției simfonice sunt atributele profilului său artistic.
Într-un mandat de aproape două decenii (1991-2009), Cristian Mandeal s-a impus ca cea mai influentă personalitate care a condus Filarmonica „George Enescu” în perioada de după George Georgescu (răstimp în care clădirea Ateneului a trecut printr-un lung și minuțios proces de restaurare și modernizare). Creația lui Enescu a reprezentat, de altfel, una dintre constantele preocupărilor sale, muzicianul semnând o integrală discografică a lucrărilor simfonice enesciene, precum și premierele în Marea Britanie și Italia ale operei Œdipe. A condus, de asemenea, în calitate de co-director artistic, Orchestra Națională Bască și a colaborat cu Orchestra Hallé din Manchester ca principal dirijor invitat, primul din istoria de peste 160 de ani a ansamblului. De asemenea, sub conducerea dirijorală și artistică a maestrului Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret a devenit ansamblul atât de apreciat, atât în țară cât și în străinătate, și a reușit să stabilească un înalt standard de excelență.

Cu o stagiune permanentă de concerte și înregistrări, Orchestra de Cameră Radio este o prezență activă și atractivă în viața muzicală românească. Concertele susținute la Sala Radio, în deplasări în țară sau turneele în străinătate s-au constituit în adevărate evenimente muzicale. Turneele peste hotare în Rusia, Ucraina, Austria, Spania, Franța, Italia, Japonia, Grecia, Cipru, Germania, Coreea de Sud, înregistrările pe discuri, filmele de televiziune, participările la edițiile Festivalului Internațional George Enescu au determinat aprecierile din partea publicului și a presei de specialitate.


Albumul „Serenity. Orchestra de Cameră Radio, Cristian Mandeal” poate fi achiziționat, la preț de producător, de la Librăria Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

Arhiva evenimente