Evenimente
 
24 Iunie 2022 , ora 19:00:00
Casa Artelor Dinu Lipatti
Participa : violonistul Sherban Lupu, Tiberiu Comandașu, redactor muzical Editura Casa Radio, Conf.Univ.Dr. Irina Boga
 
Eveniment
Multimedia
 

Casa Artelor Dinu Lipatti și Editura Casa Radio – Radio România vă invită vineri, 24 iunie 2022, de la orele 19:00, la evenimentul dedicat Aniversării a 70 de ani a cunoscutului profesor și violonist de talie internațională Sherban Lupu, promotor fervent al muzicii clasice românești la nivel mondial, în special al creației enesciene.

Așadar, vineri, începând cu orele 19:00, în Salonul de muzică al Casei Lipatti va avea loc Lansarea în Premieră națională a CD-ului „Sherban Lupu – Impressions Debussy, Ysaÿe, Paganini, Enescu”, realizat în anul 2021 de Editura Casa Radio. Albumul va fi prezentat de Tiberiu Comandașu, redactor muzical la Editura Casa Radio, și Conf.Univ.Dr. Irina Boga, autoarea textului de prezentare al albumului.

În continuarea serii, invitatul de onoare, violonistul Sherban Lupu, va susține Recitalul Extraordinar „Enescu și Lipatti” cu piese inedite descoperite chiar de interpret în arhivele Muzeului Național „George Enescu”, recital organizat de Casa Artelor Dinu Lipatti.
Evenimentul va avea loc în Saloanele Casei Lipatti și face parte din Programul „La Aniversare” care a fost creat de pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti în anul 2018, din dorința de a celebra marile personalități ale Culturii române la ceas aniversar. În cadrul Programului au fost sărbătorite la Casa Lipatti celebra soprană Virginia Zeani (2018), renumitul critic muzical și realizator de emisiuni de radio și de televiziune, regretata Luminița Constantinescu (2019), cunoscuta compozitoare Carmen Petra-Basacopol (2021) și îndrăgitul scriitor și jurnalist Alexandru Mironov (2022).

La finalul recitalului, violonistul Sherban Lupu va acorda o sesiune de autografe.

Sherban Lupu este considerat unul dintre cei mai mari violoniști români ai ultimului secol și este apreciat ca unul dintre cei mai însemnați interpreți din lume ai muzicii lui George Enescu. Violonistul român și-a început studiile la Conservatorul din București, cu maestrul George Manoliu, continuându-le la Londra cu Yfrah Neaman, luând lecții cu maeștri violoniști Lordul Yehudi Menuhin, Henryk Szering și Nathan Milstein, precum și cu Norbert Brainin de la Amadeus String Quartet și Sandor Vegh. Este laureat al mai multor concursuri precum: Viena International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud la Paris, Carl Flesch la Londra, Royal Society of Arts și Park Lane Group Contest. Din 1976 și-a continuat cariera în SUA, unde s-a stabilit, devenind Profesor emerit la Universitatea din Illinois și Președintele Societății „George Enescu” din Statele Unite ale Americii. În 2000, Sherban Lupu a primit distincția pentru întreaga carieră din partea Fundației Culturale Române pentru eforturile sale depuse pentru promovarea culturii și a muzicii românești pe plan international, iar în mai 2002 i s-a acordat prestigiosul Premiu „Arnold Beckman” de către Comisia de Cercetare a Universității din Illinois, pentru înregistrarea operelor complete pentru vioară și pian de Bela Bartók. În noiembrie 2002, Sherban Lupu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj, iar în ianuarie 2004, Președintele României i-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Național „Serviciul Credincios” pentru activitățile sale muzicale și culturale desfășurate pe plan internațional. În anul 2011 a devenit Profesor Emerit al Universității din Illinois și a revenit cu activitățile sale muzicale și pedagogice în Europa.

Conceptul evenimentului aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.
Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

Arhiva evenimente