Evenimente
 
3 Martie 2022 , ora 19:00:00
youtube Editura Casa Radio
pagina de facebook Radio Româniapagina de facebook Editura Casa Radio
Participa : Romulus Bucur, Magda Cârneci, Cosmin Ciotloș, Georgeta Drăghici, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu.
 
Eveniment
Multimedia
 

Joi, 3 martie 2022, la împlinirea a 45 de ani de la începuturile Cenaclului de Luni, Editura Casa Radio lansează audiobookul (carte și CD) Poemul care se împotrivește. Poeme rostite la Radio (1993-2008) de Traian T. Coșovei.

Cu acest prilej poetul este evocat de acei care l-au cunoscut îndeaproape, nume de marcă ale vieții scriitoricești: Romulus Bucur, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter și Cristian Teodorescu. La întâlnire participă și criticul literar Cosmin Ciotloș, un fin cunoscător al operei lui Traian T. Coșovei. De asemenea, Georgeta Drăghici, realizatoarea multor interviuri cu Traian T. Coșovei la Radio România, face un portret al scriitorului. E o întâlnire unică, dedicată poetului și Poemului care se împotrivește, o întâlnire de evocări în mediul virtual, pe Zoom, dar cu emoții, sentimente și prezențe din realitatea... cât se poate de reală.

Evenimentul va fi transmis pe canalul de youtube al Editurii Casa Radio și pe paginile de facebook Radio România și Editura Casa Radio, joi, 3 martie, de la ora 19.00.

Audiobookul (carte și CD) Poemul care se împotrivește. Poeme rostite la Radio (1993-2008) de Traian T. Coșovei reunește 67 de poeme recitate de poet la radioul public vreme de 15 ani. Îngrijitorul ediției, care semnează și un cuvânt înainte și notele volumului, este criticul literar Cosmin Ciotloș. Volumul este ilustrat de Luca Jebeleanu, iar ilustrația copertei îi aparține chiar lui Traian T. Coșovei. Poetul este evocat în volum prin textele celor care l-au cunoscut: Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Ioan Cristescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu.

„O depresie, o anumită melanholie orientală, sentimentul că «nimic nu este adevărat» și că totul devine vanitatea vanităților, se desprinde din versurile lui”, ne spune Mircea Cărtărescu despre poezia lui Traian T. Coșovei. „O poezie care stagnează ca un gaz mai greu decât aerul, un parfum uleios prin care, uneori, străbate surpriza proaspătă a mirosului de mentă. Traian scrie de fapt veșnic o singură poezie, așa cum același motiv se repetă, cu anume iregularități, într-un covor persienesc. Simbolismul și modernismul acestei poezii sunt de suprafață, fondul ei rămâne oriental, de gazel sau de sure din Coran. Sclipirea din loc în loc a textului o dau, ca niște paiete presărate peste tot, comparațiile. Traian este un mare maestru al comparației, de cele mai multe ori neașteptată și cu ceva emoționant”.

Pentru ca Florin Iaru să ne schițeze, din câteva linii foarte sugestive, un portret fermecător al poetului Traian T. Coșovei la tinerețe: „L-am cunoscut a doua oară pe Traian în Gara de Nord, într-un octombrie rece al anului 1973. Plecam amândoi în armată, proaspăt admiși la Filologie. Spun că era a doua oară, pentru că pe insul nu prea înalt, năsos și subțire ca un ac de cusut nu aveam cum să-l recunosc. Habar n-aveam că el e «Moreacul» cu care mă încrucișasem o singură dată, în copilărie, când părinții noștri schimbaseră două vorbe pe stradă. Traian (nici nu știam că îl cheamă Traian) fuma Kent, eu trăgeam din Winston. Chiar așa avea să-mi zică, câteva zile mai târziu, «Tu erai snobul cu Winston. Le-ai sudat toată noaptea.» Plecarea în armată, de sub pulpana familiei, avea să fie prima noastră lecție de viață «adevărată», și asta nu neapărat pentru că era vorba de ostășie, ci pentru că eu, el (și alți filologi) arătam ca niște schelete ambulante printre munți și dealuri de mușchi. Fuseserăm repartizați să mânuim armele împreună cu admișii la IEFS, cu viitorii sportivi profesioniști, căror nu le stătea mintea nici la metafore, nici la Premiul Nobel.”

Vă invităm la întâlnirea dedicată poetului Traian T. Coșovei la care participă personalități marcante ale vieții noastre culturale. Și la a-l citi și asculta pe poet în audiobookul (carte și CD) Poemul care se împotrivește. Poeme rostite la Radio (1993-2008) recent apărut la Editura Casa Radio, în colecția „Biblioteca de poezie românească“. Detalii pe site-ul www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente