Evenimente
 
1 Noiembrie 2021 , ora 19:00:00
Radio România Muzical
Participa : pianistul Cadmiel Boțac
 
Eveniment
Multimedia
 

În ziua de 1 noiembrie 1928, acum 93 de ani, lua ființă instituția Radioului public, cunoscut astăzi drept Radio România. Tot la 1 noiembrie, dar în 1998, la împlinirea a 70 de ani de radiofonie românească, este înființată Editura Casa Radio, expresie a unui proiect cultural prin care Radio România și-a propus reintroducerea documentelor din arhivele proprii în circuitul mediatic național.

Pe lângă valorificarea creațiilor și vocilor personalităților istorice, literare și dramaturgice românești păstrate în Fonoteca Radio, Editura Casa Radio adaugă în circuitul public și dimensiunea creației muzicale – componistice și interpretative. Astfel, Radio România readuce în fața publicului mari personalități din pleiada muzicienilor din trecut (George Enescu, Mihail Jora, Theodor Rogalski, Alfred Alessandrescu, Ionel Perlea, Constantin Silvestri), dar și din prezent (dirijorii Cristian Măcelaru, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Marin Cazacu).

Este esențial faptul că Radioul național are în vedere și configurarea viitorului, prin descoperirea și sprijinirea tinerilor artiști ce reprezintă baze de certă valoare artistică pentru dezvoltarea culturii muzicale românești.

De aceea, luni, 1 noiembrie, de Ziua Națională a Radioului, Editura Casa Radio lansează albumul de debut al tânărului Cadmiel Boțac, una dintre marile speranțe ale pianisticii românești, în prezent student la Universitatea de Muzică și Arte din Viena. Albumul intitulat „CADMIEL BOȚAC – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de Radio România Muzical: Premiul special primit în 2017 la „Transylvanian International Piano Competition” de la Brașov – ce a constat într-o sesiune de înregistrări speciale realizate un an mai târziu la Radio România, în Studioul de concerte – și Bursa „Moștenitorii României muzicale” câștigată în 2020.

Albumul „CADMIEL BOȚAC – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu poate fi ascultat integral luni, 1 noiembrie, începând cu ora 19.00, la emisiunea de actualitate discografică „Music box”, realizată de Cristina Comandașu la postul Radio România Muzical, partener în realizarea acestui album.

Apreciez încrederea pe care Radioul a avut-o în mine și sprijinul pe care dumneavoastră îl acordați tinerilor muzicieni în dezvoltare. Consider că, pentru un tânăr musician, orice mijloc de promovare este extrem de binevenit, iar posturile radio sigur sunt o modalitate excelentă de a ne promova, de a ne face cunoscuți lumii, ascultătorilor, și nu pot decât să mă bucur că,acest disc va fi difuzat de Ziua Radioului. (Cadmiel Boțac)

Cadmiel Boțac este unul dintre acei rari artiști care nu caută să iasă în evidență prin exhibarea personalității sau prin a șoca facil publicul. El pune mai presus de spectacol litera partiturii și o anumită sobrietate în interpretare. Însă, după cum mărturisește, este o sobrietate care vine împletită cu o mulțumire și cu o bucurie de a face muzică, de a fi pe scenă de atâtea ori, de a lucra cu oameni extraordinari.

Mai mult, arta sa se fundamentează pe o înaltă spiritualitate care îl însuflețește puternic și autentic, fapt care transpare și în interpretarea celor trei lucrări de pe acest album. Sonata nr. 23 op. 57 în fa minor „Appassionata” de Ludwig van Beethoven, Sonata nr. 2 op. 35 în si bemol minor „cu marș funebru” de Frédéric Chopin și Suita nr. 2 op. 10 în Re major „Clopote sonore” de George Enescu redau trăiri profunde, unele grave și apăsătoare, iar altele mai luminoase și înălțătoare, alese de pianistul Cadmiel Boțac pentru a îndemna la o continuă căutare a adevăratului sens al existenței umane.


Albumul (CD) „CADMIEL BOȚAC – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu poate fi achiziționat, la preț de producător, de la Librăria Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

Detalii despre album: https://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=4&cat=136&prod=2736

Arhiva evenimente