Evenimente
 
Eveniment
Multimedia
 

În această lună, Editura Casa Radio îl aniversează pe Marin Cazacu – reputatul violoncelist și totodată profesorul de vocație, fondator al ansamblului „Violoncellissimo” și al Orchestrei Române de Tineret – printr-o nouă apariție editorială.

Albumul intitulat „Cello Inspirations. Marin Cazacu, Violoncellissimo” oferă publicului ocazia de a parcurge un traseu sonor plin de atracții muzicale, de la baroc, reprezentat de Händel, la modernismul lui Șostakovici, sau de la tangoul argentinian, reimaginat de Piazzolla, la versiuni inedite ale pop-rock-ului – AC/DC, Europe sau Queen – și ale folclorului românesc.

Cea mai elocventă descriere a albumului îi aparține chiar lui Marin Cazacu: Încă din titlu, „Cello Inspirations”, se subînțelege mesajul acestui album. Mi-am dorit foarte mult să includ, alături de piese selectate din repertoriul ansamblului „Violoncellissimo”, o piesă care mi-a marcat, aș putea spune, destinul. Este vorba de Aria lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, originală pentru voce de tenor și orchestră. Am spus și cu alte ocazii faptul că la 10 ani doream să devin tenor la operă datorită acestei arii, pe care am ascultat-o transmisă pe difuzorul amplasat pe un stâlp de telegraf aflat pe drumul pe care îl făceam zilnic de acasă către școala din satul meu natal.
Celelalte lucrări incluse pe album sunt înregistrări din concertele ansamblului „Violoncellissimo”, de la Ateneul Român și de la Sala Radio, unele cu studenții mei în formulă de 14 violoncele, pian și percuție, altele din proiectul unic, cu orchestra alcătuită din cei 100 de violonceliști din întreaga țară, orchestră dirijată de maestrul Cristian Mandeal.
Proiectul „Violoncellissimo”, pe care l-am început în urmă cu 30 de ani alături de studenții mei, a pornit din dorința de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă și de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen, prin abordarea unui repertoriu divers, de la muzica clasică la cea de divertisment, jazz, rock simfonic și chiar folclor.
„Violoncellissimo” este cea mai entuziasmantă experiență profesională pe care am trăit-o până acum. Prin acest album, doresc ca publicul să descopere imensa noastră bucurie de a cânta împreună, cu gândul că muzica este sursa celor mai profunde și înflăcărate emoții umane.

Pe 30 septembrie, chiar în ziua în care îl sărbătorim pe maestrul Marin Cazacu la împlinirea vârstei de 65 de ani, postul Radio România Muzical va prezenta albumul „Cello Inspirations. Marin Cazacu, Violoncellissimo”. În cadrul emisiunii „Arpeggio” – rubrica „Interpretul zilei”, începând cu ora 10.00, melomanii sunt invitați să asculte extrase muzicale de pe albumul aniversar.

Albumul poate fi achiziționat, la preț de producător, de la Librăria Editura Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul www.edituracasaradio.ro. Pe perioada Festivalului „George Enescu“, Librăria Editura Casa Radio are deschise puncte de vânzare în foaierele Ateneului Român, Sălii Palatului și Sălii Radio.
De asemenea, albumul poate fi achiziționat de la libăriile partenere.

Detalii album: www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente