Evenimente
 
20 Martie 2021 - 21 Martie 2021 , ora 11:30:00
Târgul de carte Gaudeamus – ediție on-line
Participa : Album Brumaru: criticul literar Cosmin Ciotloș, poetul-prieten Șerban Foarță și istoricul literar Bogdan Crețu
Album Stratan: poeții Florin Iaru și Bogdan Ghiu și criticul Călin-Andrei Mihăilescu
 
Eveniment
Multimedia
 

Editura Casa Radio vă așteaptă la întâlnirea cu poezia, la Târgul de carte Gaudeamus Radio România – o ediție desfășurată exclusiv on-line, în perioada 1-31 martie.

Sâmbătă, 20 martie, de la ora 11,30, dăm cortina la o parte pentru Poezie: A fost un timp când vă spuneam și vouă. Poeme rostite la Radio (2002) de Emil Brumaru, o antologie ce repertoriază, de-a lungul deceniilor și epocilor de eflorescență creatoare, destinul literar al celui mai senzorial poet al literaturii române. Criticul literar Cosmin Ciotloș, poetul-prieten Șerban Foarță și istoricul literar Bogdan Crețu vor evoca experiența unică a întânirii cu poezia și cu vocea și rostirea poetului Emil Brumaru.

Duminică, 21 martie, de la ora 11.30, îi oferim un dar poeziei, chiar de ziua sa! Vă invităm la o dezbatere în jurul audiobook-ului Urechea vorbitoare semnat Ion Stratan, apărut la Editura Casa Radio în Colecția Biblioteca de Poezie Românească, un volum (carte+CD) care oferă cititorilor poeme rostite la Radio între anii 1992-1997. Dezbaterea îi aduce alături pe colegii de generație: poeții Florin Iaru și Bogdan Ghiu și criticul Călin-Andrei Mihăilescu. Moderator: Daria Ghiu.

Evenimentele vor fi transmise pe site-ul gaudeamus.ro și pe paginile oficiale de Facebook Gaudeamus Radio România, Editura Casa Radio și Radio România.


Despre albumul Emil Brumaru, A fost un timp când vă spuneam și vouă. Poeme rostite la Radio (2002). Ediție îngrijită de Cosmin Ciotloș. Desene de Zamfira Zamfirescu. Prezentări de Cosmin Ciotloș, Bogdan Crețu, Șerban Foarță și Veronica D. Niculescu:

„Volumul reunește răzleț, adică fără o cronologie strictă și fără a respecta vreo ordine contabilicească, poeme care provin din șase volume antedecembriste: Versuri (1970), Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cântece naïve (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978) și Dulapul îndrăgostit (1980). Mai mult, luat ca întreg (căci e vorba și de o ediție audio), el pune în scenă o întâlnire miraculoasă: aceea dintre Emil Brumaru sexagenar (înregistrarea datează din 2002) și un Brumaru al deceniilor șapte și opt, deja nostalgic, deja înfiorat de melancolie, dar încă paradisiac (oricum, scepticismul de mai târziu nu se instalase). Rezultatul, o spun fără să ezit, e absolut spectaculos.” Cosmin Ciotloș (fragment din „Emil Brumaru, așa cum îl știm”).

„Traversând atâtea decenii, poezia lui Emil Brumaru rămâne aceeași, egală cu sine, fără a fi și previzibilă. Încălcând convențiile, etalând cu vizibilă plăcere teme tabu ale literaturii noastre, privind cu melancolie realitatea sub fustă, Emil Brumaru este, nu încape îndoială, unul dintre cei mai mari poeți ai literaturii noastre, cu viziuni, imaginar, discurs absolut recognoscibile de la primul contact. Un autor inimitabil, în fond. La fel ca orice mare scriitor, care nu doar deschide, ci și consumă formula pe care o consacră.” Bogdan Crețu (fragment din „Melancolia unui poet senzorial”).


Despre albumul Ion Stratan, Urechea vorbitoare. Poeme rostite la Radio (1992-1997). Ediție îngrijită de Călin-Andrei Mihăilescu. Cu 15 desene originale de Tudor Jebeleanu. Postfață de Bogdan Ghiu:

„Poezia lui Ion Stratan este citibilă în întregime, citabilă aproape în întregime și recitabilă mult dincolo de ora-și-puțin pe care o conține această carte.
Stratan s-a adăpostit, echidistant față de van și normal, de imaginea cultivată de contemporanii săi mânați de faimă ca de o rezolută supraviețuire a propriului abis, apodictică precum o erecție, trecătoare ca ea. A fost însă contemporan unui veac în care poezia română s-a purificat prin insignifianță și repetiție imperceptibilă – veac de Bacovia, de Arghezi, Nichita, de Mazilescu, Madi Marin, Ion Mureșan... Melancolia și ironia i-au împletit destinul: Stratan s-a născut prea târziu și a murit prea devreme.
El, născut într-o nație născută în frica Domnului și a arhivelor, ar fi spus-o pe dos, ironic, melancolic iarăși. Neavut, Stratan își era, demult, delicat, postum. Cum spune în Pentameron: «La început a fost cuvântul Cuvânt. Ce numea el / Dezgroapă arheologii de vânt».“ (Călin-Andrei Mihăilescu – fragment din Cuvânt-înainte de cuvintele de după)

„Ion Stratan s-a supus mai presus de orice legilor cosmosului, prin cuvinte. Iar aici, sub legile cele mari, cu adevărat meta-fizice, se cuvine să ne depășim estetismul îngust și comod de zi cu zi, simplu plezirism consumist care privește literatura ca pe o marfă de hipermarket. În cazuri revelatoare, așa cum este cel al lui Ion Stratan, trebuie să acordăm atenție, mai presus de orice, așa cum ne învăța, pe vremuri, la Cenaclul de Luni, profesorul Nicolae Manolescu, procesului, și abia în al doilea rînd produsului, care e serial, social și istoric.
Martor al lui Ion Stratan, asta mă consider. Pentru mine, el este un etalon și un criteriu «tehnic», practic, de măsurare a poeticității. Este printre foarte puținii scriitori români contemporani pe care îi recunosc fără nici un fel de rezerve. Încolo, tocmai de aceea traduc. Ion Stratan s-a dus acolo de unde doar clasicii ne scriu, ținându-ne în viață și reamintindu-ne – făcând, șmecherește, cu ochiul – că numai ceea ce ne depășește și ne poate ucide ne ferește să murim asfixiați de propriile nimicnicii, asigurându-ne ziua de mâine.“ (Bogdan Ghiu – fragment din În loc de postfață: In memoriam: Viteza ființei, viteza poeziei)

Mai multe detalii, la https://www.edituracasaradio.ro.
Târgul de carte Gaudeamus Radio România se desfășoară exclusive on-line, în perioada 1-31 martie 2021. Detalii, la https://www.gaudeamus.ro.
Albumele pot fi achiziționate la preț de producător la www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente