Evenimente
 
14 Februarie 2018 , ora 00:00:19
Sala Radio
Participa : Răzvan Stoica, Andreea Stoica
 
Eveniment
Multimedia
 

După o evoluție impresionantă pe scene prestigioase din întreaga lume, violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica revin în România pentru a susține un recital extraordinar la Sala Radio miercuri, 14 februarie, de la ora 19.00.

La finalul recitalului, Editura Casa Radio va prelungi întâlnirea cu cei doi apreciați artiști, prin organizarea, în foaierul central al Sălii de concerte Radio, a unei sesiuni de autografe oferite pe albumul intitulat Virtuosity and Passion, un CD ce strânge un mănunchi de piese celebre din repertoriul violonistic, compuse de Paganini, Sarasate, Kreisler, Wieniawski, Ysaÿe, Pugnani, Ravel, Arvo Pärt, Ciprian Porumbescu și interpretate de Răzvan Stoica pe celebra sa vioară Stradivarius.

Răzvan Stoica a câștigat în 2013 premiul New Talent la Bratislava, cea mai importantă competiție dedicată tinerilor muzicieni, fiind primul muzician român cu o asemenea performanță în istoria acestui concurs inițiat de Sir Yehudi Menuhin. Are în palmares peste 30 de premii naționale și internaționale, iar din 2009 cântă pe vioara Stradivarius ex – Ernst din 1729, câștigată în urma concursului Strad Prize, de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidați. Din 1996 cântă alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, în Duo Stoica, o formulă de succes care i-a adus în concerte și recitaluri nu doar pe pe mari scene din Europa, dar și în Statele Unite și Asia.

La Sala Radio cei doi muzicieni propun un dialog spectaculos între muzica clasică și tango-ul argentinian. Astfel, seara va debuta cu Serenada melancolică, op. 26, de Ceaikovski, urmată de Variațiuni pe o temă originală, op. 15, de H. Wieniawski și de Balada lui George Enescu. Programul va continua cu Preludiu și Allegro de Fr. Kreisler / Pugnani, Romanța andaluză de Pablo Sarasate și Variațiunile I Palpiti, op.13, de N. Paganini. Seara se va încheia pe acorduri de tango argentinian, cu Histoire du Tango de Astor Piazzolla.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Răzvan Stoica
„Farmec pătrunzător și timbru răpitor, bravură tehnică ce iți taie respirația, intonație strălucitoare…, va deveni unul dintre cei mai mari violoniști ai generației sale. (Meunsteriche Zeitung)“
Câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava 2013 și al titlului de Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani.
Cunoscut pentru virtuozitatea sa, pasiunea și superba sa interpretare, violonistul Răzvan Stoica și-a stabilit deja bazele unei cariere impresionante. Reprezentațiile sale carismatice au captat atenția atât a presei cât și a publicului. Mânuindu-și cu pasiune vioara de la o vârstă fragedă, Răzvan a fost admis la Liceul de Muzică George Enescu din București, unde a lucrat cu prof. Olivia Papa, dar și cu maeștrii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi, acesta din urma fiind cel care, după spusele lui Răzvan „l-a format ca violinist și ca om”. După absolvire, Răzvan și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam, la clasa prof. Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniști ca Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman.
Răzvan a primit peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care la Concursul Perosi (Tortona), competițiile olimpice pentru vioară (România) și Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009, Răzvan a primit premiul I în cadrul Strad Prize la Salzburg. În urma acestui concurs, lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius, datând din anul 1729. Răzvan a evoluat, atât ca solist invitat cât și în recitaluri camerale cu Duo Stoica, în Amsterdam, la Royal Concertgebouw, Paris, la Theatre des Champs Elysées, Brescia, la Teatro San Barnaba, Genova Teatro Carlo Felice, și Santander, Spania, la Palacio de Festivales etc. Din 1996 s-a alăturat surorii lui, pianista Andreea Stoica, cu care a format Duo Stoica, formulă camerală de mare succes.
În 2012, Răzvan a semnat un contract de înregistrări cu casa de discuri olandeză Aliud. Primul disc produs sub acest contract, Capriccioso, a fost lansat în septembrie 2012, fiind vândut în întreaga lume. A urmat imprimarea, foarte apreciată de către critici, a celor 24 de Capricii de Niccolò Paganini și cea a Simfoniei spaniole pentru vioară și orchestră op. 21, de Edouard Lalo, împreună cu orchestra Academiei Beethoven din Cracovia, dar și Virtuosity and Passion, album produs de Editura Casa Radio. Răzvan Stoica continuă să-și alcătuiască un distins catalog de înregistrări, alături de casa de discuri Universal Music România, unde a imprimat albumele A Journey into Classical și Strad Style – coloana sonoră a filmului cu același nume (premiera în februarie 2017). Răzvan și Andreea Stoica (Duo Stoica) pot fi văzuți frecvent în concerte la The Gewandhaus Leipzig, Het Concertgebouw Amsterdam, Berlin Konzerthaus și Musikverein, Viena, dar și în Statele Unite, Japonia și în Europa Centrala și de Est.

Andreea Stoica
Cariera muzicală a Andreei Stoica începe la vârsta de cinci ani, atunci când tatăl i-a dat primele lecții de pian. Talentul tinerei a fost evident încă din primii ani, iar la vârsta de șase ani a început cursurile de specialitate la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București. În toți acești ani, Andreea Stoica a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Coreea sau Olanda cu pianiști de prestigiu precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Paul Badura-Soka, Anatol Ugorski sau André Previn.
Laureată a mai multor concursuri internaționale, forța înnăscută, tehnica impecabilă și virtuozitatea, alăturate unei profunzimi emoționale lirice, i-au asigurat Andreei recunoașterea artistică. A urmat o activitate muzicală intensă de-a lungul Europei, atât în recitaluri, cât și alături de orchestre.
În anul 1996, Andreea Stoica a format DUO Stoica alături de fratele ei, violonistul Răzvan Stoica, formulă camerală recunoscută de asemenea în Europa pentru interpretările sensibile, încadrarea artistică și senzualitatea sunetului.
Începând din 2014, Andreea Stoica este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), alături de care a susținut numeroase turnee europene, cu un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice și bijuterii ale compozitorilor moderni.
În 2018, Andreea Stoica va înregistra un nou CD, interpretând lucrările apreciatului compozitor german Boris Kosak.
(Biografii preluate)

Arhiva evenimente