Evenimente
 
4 Mai 2011 - 30 Mai 2011
Editura Casa Radio
 
Eveniment
Multimedia
 

În anul UNESCO Lucian Blaga, ce marchează cinci decenii de la moartea marelui scriitor (6 mai 1961), Editura Casa Radio prezintă cea de-a doua ediție, revăzută și adăugită, a cărții audio intitulate Poeții.

Apărut în "Biblioteca de poezie românească", seria "Colecționarul de voci", albumul (CD+text ilustrat) restituie singurele înregistrări pe bandă magnetică realizate de Lucian Blaga în 1954 și 1960, păstrate în Arhivele Radio România din Cluj și București.

Performanțe sonore de o valoare inestimabilă prin calitatea și raritatea lor sunt reproduse, transcrise și adnotate în această cd-carte ce înmănunchează – alături de 12 traduceri din lirica universală (de la antichitatea egipteană ... la Ady Endre) – 49 de poeme pe care autorul le-a ales din întreaga-i operă, fixându-le și în acest fel pentru posteritate...

"Ascultați-l pe Blaga rostindu-și poemele!", îndeamnă prefațatorul volumului, poetul Horia Bădescu. "Este o voce care nu străbate poemul ci este străbătută de el, golită de orice retorică, acordându-și ritmul la curgerea interiorității poemului în curgerea lumii[...]. Importanța arhivei sonore Blaga în restituirea imaginii reale a ființei poetului este capitală".

În exclusivitate, actuala ediție reproduce, în Addenda, o înregistrare radio inedită, prilejuită de "Seara comemorativă Lucian Blaga", desfășurată în 29 mai 1965 la sediul Uniunii Scriitorilor. Iată un fragment din intervenția poetului Miron Radu Paraschivescu: "Ungaretti spunea atât de frumos că țelul suprem al oricărui poet este acela de a lăsa o frumoasă biografie. Blaga a lăsat pe firmamentul poeziei noastre amintirea unei vieți de creație și de întrebare neîntreruptă, discretă, curată și limpede ca o lacrimă [...]. Cine, de la Eminescu și până la el, cu excepția, poate, a lui Mateiu Caragiale, a lăsat urmașilor un mai vast teritoriu poetic, mai adânc și mai bine arat?"

Mai multe detalii despre noua ediție a albumului Poeții de Lucian Blaga, concursuri cu premii din tirajul disponibil, aflați din emisiunile Radio România Cultural ("Expresul de seară", "Espresso", "Texte și pretexte", "Timpul prezent", "Noua revistă vorbită"....), Radio Timișoara ("Cultura la doi pași", "Carusel literar"). De asemenea, vă așteptăm vineri, 6 mai 2011, ora 17, 30, la întâlnirea cu cititorii moderată de realizatoarea Veronica Balaj, la Târgul de carte Gaudeamus Timișoara, precum și la manifestările organizate cu participarea realizatorului Costin Tuchilă din cadrul Festivalului Internațional Lucian Blaga de la Lancrăm/Sebeș/Alba-Iulia (6-8 mai a.c.; partener media: Radio3Net).

LUCIAN BLAGA
Poeții (ediția a II-a)
49 de poeme și 12 tălmăciri din lirica universală alese și rostite de Lucian Blaga în 1960 și 1954
Cuvânt înainte și note de Horia Bădescu
Coperta și ilustrații de Constantin Popovici
CD: 72’29”
Colecția „Biblioteca de poezie românescă”

Ascultă :

Arhiva evenimente