CD Muzica > Profil interpretativ
 
National Radio Orchestra &
SOFIA COSMA
play Liszt
Catalog : 295 ADD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 76’31’’
Anul apariției : 2011

Stoc : DA

10.00 RON
Descriere
Cronici
 

Comemorarea lui Franz Liszt printr-un disc al Editurii Casa Radio, în anul în care întreaga lume muzicală internațională a celebrat bicentenarul nașterii compozitorului, este neîndoielnic un gest de cultură binevenit. Iar alegerea pianistei Sofia Cosma, dintre relativ numeroșii interpreți care au ilustrat arta lui Liszt în ultimii 50 de ani pe meleagurile românești, este o decizie cum nu se poate mai fericită. O opțiune cumva predestinată, s-ar putea spune. Deoarece – cum puțini mai știu astăzi – pianista la vârsta de 19 ani laureată al celui mai prestigios concurs de pian din epoca interbelică, la Viena în 1933, a fost desemnată atunci drept favorită pentru primul premiu de către Emil von Sauer (1862-1942), ilustru elev al lui Franz Liszt.

Nu e de mirare că ascultând-o, Samir Golescu, pianist și muzicolog originar din Iași, de la University of Illinois (Urbana-Champaign), scria despre interpretarea ei, dată Concertului nr. 2 de Liszt, că „stilistic aduce aminte de școala cu rădăcini în secolul al XIX-lea, o sobrietate neoclasică contopită cu un elan vizionar, nu foarte diferită de estetica versiunii discografice din 1938, semnate de discipolii lui Liszt – Sauer la pian și Weingartner ca dirijor“.

Cu un repertoriu extrem de larg, mergând de la Scarlatti și Bach până la Debussy, Poulenc și Frank Martin, Sofia Cosma a rămas atașată o viață întreagă capodoperelor clasice, ca și celor romantice și neoromantice. Colaborarea ei cu Orchestra Națională Radio, începută – potrivit concertografiei alcătuite de Octavian Lazăr Cosma – în aprilie 1959 și încheiată tot în aprilie, exact 20 de ani mai târziu, în 1979, o ilustrează pe larg.
Fragmente din prezentarea semnată de Victor Eskenasy.

Booklet bilingv (română/engleză) – prezentare de Victor Eskenasy.

National Radio Orchestra & SOFIA COSMA play Liszt
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
1-6. Concertul nr.2 în la major pentru pian și orchestră /Piano Concerto No.2 in A major   solistă: Sofia Cosma  Franz Liszt  21:10:00 
2
7. Rapsodia Română (orchestrație Ludovic Bács) /Romanian Rhapsody (orchestrated by Ludovic Bács)    Franz Liszt  00:12:01 
 
3
8. Poemul simfonic „Idealuri” /Symphonic Poem ‘Die Ideale’    Franz Liszt  00:26:50 
 
4
9. Poemul simfonic Preludiile/ Symphonic Poem Les Préludes’    Franz Liszt  00:16:30 
 
Interpretează/Performing:
Orchestra Națională Radio/National Radio Orchestra (1-9)
Orchestra de Cameră Radio/Radio Chamber Orchestra (7)
Dirijori/Conductors: Emanuel Elenescu (1-6); Ludovic Bács (7-8); Horia Andreescu (9)
Solistă//Soloist: Sofia Cosma (1-6)
Înregistrări Radio România/Recordings Romanian Radio Broadcasting Corporation: 1976 (1-6); 1986 (7-8); 2007 (9)