CD Muzica > Profil interpretativ
 
Pianul călător
Horia Mihail
Romantic
Catalog : 342 DDD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 77:53
Anul apariției : 2015

Stoc : NU

15.50 RON
Descriere
Cronici
 

În 2011, când porneam împreună cu Horia Mihail pe primul drum al Pianului călător eram foarte atenți să nu ne îndepărtăm de la ideea de la care plecasem, pe urmele lui Franz Liszt, plimbând un pian de concert pus la dispoziție de Radio România dintr-un oraș în altul și lăsându-l an după an la Mediaș, Sânnicolau Mare, Tulcea, Roman și, acum, la Deva.
De atunci am parcurs mai mulți „ani de pelerinaj”, am trecut prin lumea temelor cu variațiuni, a lui Beethoven și a lui Mozart, pentru a plonja în 2015 în cel mai profund și incontestabil romantism, cu Brahms și Schumann.
Brahms, cu rigoarea lui ce merge în paralel cu o libertate și o inventivitate ritmică înnoitoare, rămâne – în special în scriitura pianistică – veșnicul îndrăgostit de Clara Schumann cea care îi va fi inaccesibilă toată viața.
Schumann, cu o creație ce a evoluat doar pe planul interiorității, al pasiunii, al poeziei, caută a revela prin sunete adevărata natură și menirea secretă a lucrurilor, rămânând în istorie ca un romantic în cel mai deplin sens al cuvântului.
Horia Mihail pornește într-o nouă călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, încercând să demonstreze că romantismul poate avea nuanțe foarte diferite și poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Cei doi mari creatori ai repertoriului pianistic pe care i-a ales pentru acest CD îi oferă șansa de a genera în cei care îl ascultă o nesfârșită paletă de emoții.
Trebuie doar să uitați că în afara sălii de concert și în tumultul secolului XXI pragmatismul domnește fără drept de apel și, indiferent de vârsta pe care o aveți, să vă lăsați inundați de culorile romantismului, care se pare că vor supraviețui atâta timp cât nu vom ajunge să vedem lumea în alb și negru.
(Extras din prezentarea realizată de muzicologul Oltea Șerban-Pârâu)

Horia Mihail, Romantic
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
1-21. Suita Carnavalulop.9 / Carnaval op. 9     Robert Schumann  00:31:54 
2
22-34. Suita Scene de copii op. 15 / Kinderszenen op. 15     Robert Schumann  00:21:15 
3
35-40. 6 Piese pentru pian op. 118 / 6 Klavierstücke op. 118     Johannes Brahms  00:24:35 

Înregistrări speciale Radio România, 2015 / Radio Romania studio recordings, 2015