CD Muzica > Profil interpretativ
 
RUXANDRA DONOSE, Romance
Orchestra Națională Radio
Dirijor: Tiberiu Soare
Catalog : 369
Nr. discuri : 1
Durată CD : 65:38
Anul apariției : 2014

Stoc : NU

21.00 RON
Descriere
Cronici
 
Inteligența muzicală cu care redă emoția atât de diferită a feluritelor roluri pe care le abordează în acest album dedicat dragostei, tulburarea femeii mature care joacă un periculos, dar amuzant joc al seducției, balansul între candoare și pasiune fac ca Ruxandra Donose să cucerească publicul încă odată cu acest disc, primul realizat alături de o orchestră, un dirijor și o casă de discuri din România, la apogeul unei cariere ce nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Mă simt ca un interpret aflat în plină maturitate artistică, care se bucură în continuare de fiecare șansă de a se afla pe scenă și în dialog cu audiențele de pe diferite meridiane. Mă simt norocoasă, dar și datoare de a valorifica la maximum aceste ocazii. Simt bucuria de a merge pe acest drum artistic început încă din studenție, drum pe care l-am ales și care m-a ales. Nu cred că se va sfârși vreodată adâncul respect pe care îl am pentru scenă, și pentru fiecare apariție în fața publicului, emoția care îmbogățește și dă viață fiecărui sunet și fiecărui pas în fața acestuia.
Seriozitate, disciplină și nu în ultimul rând o anumită robustețe fizică și psihică, o forță interioară, care vine, după părerea mea din pasiunea cu care slujești un ideal artistic sunt esențiale pentru această profesie. Nu cred că vreun artist interpret este vreodată într-o poziție infailibilă. De fiecare dată când apari pe scenă trebuie să îți reconfirmi valoarea. De fapt, cu cât te afli într-o poziție mai de vârf, cu atât așteptările publicului sunt mai ridicate. Te urci pe scenă atâta vreme cât publicul dorește să te vadă și să te audă, atâta vreme cât ceea ce le oferi este de natură să le trezească interesul și admirația. Este un examen la care te supui permanent, față de audiență, dar și față de tine însuți. De aceea, infailibilitatea nu este numai un gând greșit, ci și periculos.

Toate acestea mi le mărturisea la un moment dat Ruxandra Donose. Aceste gânduri completează în mod foarte potrivit impresia pe care mi-a oferit-o de fiecare dată celebra mezzo-soprană născută în România, pe care am ascultat-o pe multe ori în săli din țară sau din lume, am văzut-o cum domină scena cu un dramatism dozat cu siguranță și cum la final smulge uralele unor teatre sau săli de concert arhipline de un public care are întotdeauna termen de comparație. Cu o prezență scenică conectată la încărcătura rolului din prima până în ultima secundă, Ruxandra Donose m-a făcut de fiecare data să mă simt mândră că o cunosc. Același sentiment îl am și ascultând acest album de suflet pe care l-a realizat alături de Tiberiu Soare, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio.
(Oltea Șerban-Pârâu)

Booklet bilingv (română/engleză) – prezentare de Oltea Șerban-Pârâu și prof.univ.dr. Grigore Constantinescu.

Romance
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
Carmen - Habanera    GEORGES BIZET  00:04:53 
2
„Carmen” - Seguidilla    GEORGES BIZET  00:02:06 
 
3
„Samson et Dalila” - Amour, viens aider    CAMILLE SAINT-SAËNS  00:04:20 
 
4
„Samson et Dalila” - Mon coeur s'ouvre à ta voix    CAMILLE SAINT-SAËNS  00:06:32 
 
5
„Werther” - Werther... Qui m'aurait dit la place... (Aria scrisorilor)    JULES MASSENET  00:07:59 
 
6
„La belle Hélène” - Invocation à Venus    JACQUES OFFENBACH  00:04:43 
 
7
Damnation de Faust - D'amour l'ardente flamme    HECTOR BERLIOZ  00:08:35 
8
„La mort de Cléopâtre”    HECTOR BERLIOZ  00:21:25 
 
9
„Don Carlos” – O don fatal    GIUSEPPE VERDI  00:04:56 
 
Interpretează / Performing:
Mezzosoprana / Mezzosoprano Ruxandra Donose;
Orchestra Națională Radio / Romanian Radio National Orchestra, dirijor / Conductor: Tiberiu Soare (1-9)
Corul Academic Radio / Romanian Radio Academic Choir (1);

Înregistrări speciale Radio România / Radio Romania Studio Recordings: 14-18.04.2014