CD Muzica > Maestro
 
ARTA LUI GEORGE GEORGESCU: Beethoven
Catalog : 15 ADD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 78'53''
Anul apariției : 2012

Stoc : NU

12.50 RON
Descriere
Cronici
 

„Deși putem vorbi de o tradiție dirijorală românească, George Georgescu vine cu un stil aparte. Sensul gestului clasic, rigoarea artei sale erau impregnate de marea școală romantică germană. Dar dirijorul ținea în egală măsură să obțină o armonizare distinctă și să redea textului muzical o transparență luminoasă. Arta lui de a echilibra diferitele partide ale orchestrei între ele, gustul pentru tempo-urile fluide, dar a căror dezvoltare permitea perceperea celor mai subtile polifonii, toate acestea semnalează partea latină a artei sale, exprimată într-o sintaxă elegantă și printr-un vocabular precis, de o extremă claritate.”

Astfel este evocat George Georgescu de către Jean-Charles Hoffelé (muzicolog și jurnalist la reputata revistă muzicală franceză „Diapason”) în prezentarea celui mai recent album publicat de Editura Casa Radio în seria discografică „Arta lui George Georgescu”.

Sub titlul Arta lui George Georgescu – Beethoven, acest compact-disc restituie înregistrări istorice din Arhivele Radio România și cuprinde o versiune de referință a Simfoniei nr. 9 în re minor, opus 125 în interpretarea Corului și Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” și a Corului Academic Radio, realizată la cea de-a II-a ediție a Festivalului Enescu, în septembrie 1961, precum și una din ultimele înregistrări ale Maestrului: Uvertura „Coriolan”, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, în 1964, anul dispariției sale. Un bonus ce redă un fragment dintr-o repetiție a marelui dirijor cu Simfonia nr. 8 completează oferta muzicală gravată pe CD, iar colecționarii vor putea descoperi în broșura însoțitoare fotografii inedite din arhiva familiei, cu George Georgescu alături de marile figuri muzicale ale secolului XX.

Album produs în colaborare cu Fundația Radio România, cu sprijinul doamnei Ioana Rațiu Răileanu, fiica dirijorului.

Ludwig van Beethoven
 
# Titlu   Compozitor Durată
Ascultă :
1. Uvertura "Coriolan" op. 62/Ouverture "Coriolan" op. 62      
  Orchestra Națională Radio /Orchestre Nationale de la Radio Roumaine, 1964 
2.-5. Simfonia nr. 9 în re minor op.125/Symphonie no.9 en re mineur op. 125      
  Corul și Orchestra Filarmonicii "George Enescu"; Corul Academic Radio
Orchestre de la Philarmonie "Georges Enesco"; Choers mixtes de la Philarmonie et de la Radio Roumaine
Soliști/Solistes: Emilia Petrescu-soprană; Martha Kessler-mezzosoprană; Ion Piso-tenor; Marius Rintzler-bas 
6. Bonus: George Georgescu – fragment din repetiție (Simfonia nr. 8)/extrait d'une repetition      
Dirijor/Direction d'orchestre: George Georgescu
Înregistrări/Enregistrements Radio România: 1964 (1); 22.09.1961, Festivalul International George Enescu (2)