CD Muzica > Radio România Muzical
 
BEETHOVEN
Ioana Cristina Goicea - violin
Andrei Ioniță - cello
Daria Tudor - piano
Catalog : 523 DDD
Nr. discuri : 2
Durată CD : CD1 – 39.01; CD2 – 48:44
Anul apariției : 2022

Stoc : DA

38.00 RON
Descriere
Cronici
 
Sonata nr. 9 op. 47 în La major pentru pian și vioară „Kreutzer”
Sonata nr. 5, op. 102 nr. 2 în Re major pentru pian și violoncel
Trio cu pian nr. 5, op. 70 nr. 1 în Re major „Fantoma”

Sonata nr. 9 op. 47 în La major pentru pian și vioară „Kreutzer”
Beethoven a compus lucrarea în primăvara lui 1803, fiind cântată pentru prima oară la 24 mai, la foarte scurt timp după ce fusese terminată. În chiar dimineața evenimentului, un copist a fost chemat la ora 4,30 să realizeze știma pianului, ce i-a revenit autorului, iar în timpul concertului atât Beethoven cât și violonistul au fost nevoiți să cânte anumite pasaje apelând la manuscrisul original. Lucrarea ar fi trebuit să se numească Sonata „Bridgetower”, după violonistul mulatru George Polgreen Bridgetower (1778-1860), interpret senzațional al timpului care l-a inspirat pe Beethoven să o compună și care, în premieră, a și adus-o în atenția publicului. O ceartă între cei doi a făcut ca sonata să-i fie dedicată violonistului francez Rodolphe Kreutzer, care însă a considerat-o dincolo de puterea sa de înțelegere și nu a cântat-o vreodată.

Sonata nr. 5, op. 102 nr. 2 în Re major pentru pian și violoncel
Cu acest ciclu op. 102, reunind două sonate, ne aflăm deja în ultima perioadă creatoare a genialului muzician, marcată de surzenia tot mai accentuată, refugiul în propriul univers de sunete și tendința evidentă către concentrarea și esențializarea gestului componistic. Despre Sonata op. 102 nr. 2, Beethoven a notat că a fost compusă „începând din august 1815”. Aceste două compoziții, împreună cu Sonata op. 90, ciclul de lieduri „An die ferne Geliebte” și Sonata op. 101, etalează deja o profunzime de spirit romantic a substanței emoționale, experimentări formale, relaționări subtile ale planurilor polifonice și armonii neașteptate care marchează pragul a ceea ce astăzi este cunoscut ca „perioada târzie” a „Titanului de la Bonn”.

Trio cu pian nr. 5, op. 70 nr. 1 în Re major „Fantoma”
Carl Czerny, cel mai cunoscut discipol pianist al lui Bethoven, nota în 1842 că mișcarea secundă din Trioul în Re major îl trimite cu gândul la fantoma tatălui lui Hamlet. Lui Czerny i se datorează, astfel, numele sub care este cunoscută, și azi, această realizare dedicată trioului cu pian comparabilă, ca faimă, doar cu o altă realizare beethoveniană, Trioul „Arhiducele”. Czerny, fără a fi exact, nu era deloc departe de adevăr: din însemnările lui Beethoven reiese că acesta discuta cu dramaturgul Heinrich von Collin, în chiar perioada compunerii Trioului de față, proiectul unei opere după „Macbeth” de Shakespeare, neconcretizat. Cuvintele „Macbett” și „Ende” apar notate lângă schițe ale mișcării secunde, Largo assai ed espressivo.”
(Ștefan Costache – extrase din prezentarea albumului)

Născută la București într-o familie de renumiți muzicieni, Ioana Cristina Goicea este laureată a Concursului Regina Elisabetha de la Bruxelles (2019), „o artistă în adevăratul sens al cuvântului, cu potențial de a deveni o stea”, așa cum o descria violonistul Vadim Repin. În octombrie 2020, la vârsta de 27 de ani, Ioana Cristina Goicea a devenit profesor universitar la renumita Universitate de Muzică și Arte Performante din Viena. Artista cântă pe o vioară G.B. Guadagnini (Parma, 1761) pusă la dispoziție de Fundația Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg.

Andrei Ioniță este unul din cei mai apreciați artiști ai generației sale. The Times l-a numit „unul dintre cei mai captivanți violonceliști din ultima decadă”, iar Gramophone, „un violoncelist a cărui măiestrie artistică se îmbină cu imaginația muzicală”. În 2015 a câștigat Medalia de aur la renumitul Concurs Internațional Ceaikovski. Mai este laureat al concursurilor ARD, Haciaturian și Grand Prix Feuermann, iar în Marea Britanie a devenit celebru o dată cu titlul de „New Generation Artist” al BBC (2016-2018). Andrei Ioniță cântă pe un violoncel Giovanni Battista Rogeri din 1671, pus la dispoziție sub formă de împrumut de Deutsche Stiftung Musikleben, fundație al cărei bursier este.

Daria Tudor a absolvit, în 2014, cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Un an mai târziu, a început să studieze la Universitatea de Arte din Berlin la clasa Prof. Pascal Devoyon și din octombrie 2018 studiază la aceeași universitate cu Prof. Björn Lehmann. În iunie 2019, Daria a primit premiul Enlight la Festivalul Art of the Piano (Cincinnati, SUA) pentru cel mai bun tânăr artist al anului, iar în aprilie 2020 a debutat la Deutschlandfunk Kultur. În februarie 2021, Andrei Ioniță și Daria Tudor au reprezentat România în seria de concerte Europe@Hope găzduită de Daniel Hope la ArteTV.

CD1
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
Sonata nr. 9 op. 47 în La major pentru pian și vioară „Kreutzer”, Adagio sostenuto – Presto    Ludwig van Beethoven  00:14:10 
2
Sonata nr. 9 op. 47 în La major pentru pian și vioară „Kreutzer”, Andante con variazioni    Ludwig van Beethoven  00:15:58 
 
3
Sonata nr. 9 op. 47 în La major pentru pian și vioară „Kreutzer”, Finale. Presto    Ludwig van Beethoven  00:08:53 
 
 
CD 2
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
Sonata nr. 5, op. 102 nr. 2 în Re major pentru pian și violoncel, Allegro con brio     Ludwig van Beethoven  00:06:37 
 
2
Sonata nr. 5, op. 102 nr. 2 în Re major pentru pian și violoncel, Adagio con molto sentimento d’affetto    Ludwig van Beethoven  00:08:38 
3
Sonata nr. 5, op. 102 nr. 2 în Re major pentru pian și violoncel, Allegro    Ludwig van Beethoven  00:04:21 
 
4
Trio cu pian nr. 5, op. 70 nr. 1 în Re major „Fantoma”, Allegro vivace e con brio    Ludwig van Beethoven  00:10:04 
5
Trio cu pian nr. 5, op. 70 nr. 1 în Re major „Fantoma”, Largo assai ed espressivo    Ludwig van Beethoven  00:10:20 
 
6
Trio cu pian nr. 5, op. 70 nr. 1 în Re major „Fantoma”, Presto    Ludwig van Beethoven  00:08:41 
 

Înregistrări speciale, Radio România / Radio Romania studio recordings, ianuarie 2022.