CD Muzica > Radio România Muzical
 
RĂZVAN STOICA, ANDREEA STOICA,
KAMERATA STRADIVARIUS
Lost in translations
Catalog : 506 DDD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 58:01
Anul apariției : 2021

Stoc : DA

23.00 RON
Descriere
Cronici
 

În anul 2010, violonistul Răzvan Stoica a înființat Orchestra „Kamerata Stradivarius” din dorința de a aduce pe aceeași scenă sunetul secolului al XVIII-lea, prin instrumente de valoare și vârstă apropiate viorii sale Stradivarius, dar, în același timp, să mențină o formulă interpretativă formată din instrumentiști tineri, deschiși către nou și către spiritul secolului al XXI-lea. Repertoriul abordat acoperă o mare parte a istoriei muzicii, începând cu clasicismul vienez, trecând prin romantism și ajungând în modernism și contemporaneitate. Turneele pe care ansamblul le-a realizat în peste 40 de țări cuprind săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Gewandhaus (Leipzig), Konzerthaus (Berlin), Teatro Antico (Roma), Ateneul Român, Teatro San Barnaba (Brescia), De Doelen (Rotterdam), Muzikhaus (Viena), Disney Concert Hall (Los Angeles) sau Teatrul Antic Roman (Plovdiv).

Albumul de față aduce împreună patru autori cu loc distinct în literatura violonistică, în special din perspectiva interpreților români. Pentru fiecare dintre ei, muzica a însemnat mai mult decât o vocație căreia i-au dat curs servind-o exemplar; pentru că Piazzolla, Enescu, Bartók și Ciprian Porumbescu depășesc prin reputație, influență, originalitate sau semnificația umanistă a operei lor sfera strictă a muzicii clasice.
Suita Cele patru anotimpuri la Buenos Aires, alături de Vuelvo al sur și Café 1930 sunt cele trei lucrări semnate Astor Piazzolla pe care le puteți asculta pe acest disc. Caracterul dansant, ritmic al tangoului se împletește cu cromatismele și disonanța specifice muzicii de secol XX, dar și cu elemente preluate din jazz.
Cei doi compozitori români care figurează pe CD sunt George Enescu, cu lucrarea Baladă pentru vioară și orchestră de coarde (1895) și Ciprian Porumbescu, semnatar al două lucrări: Reverie și Baladă, ambele din 1880. Caracterizate de un lirism melancolic, străpuns uneori de momente jucăușe sau, din contră, dramatice, cele trei lucrări aduc un aer aparte, atins de emoția tradiționalului într-un alt fel decât celelalte muzici prezente pe disc.
Cele Șase dansuri românești scrise de Béla Bartók, o viziune proprie, o reinterpretare armonică a unor motive tradiționale culese de compozitorul maghiar, vin să întregească materialul discografic.

Lost in Translations
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
Anotimpurile la Buenos Aires, Vara    Astor Piazzolla  00:07:36 
2
Anotimpurile la Buenos Aires, Toamna    Astor Piazzolla  00:05:25 
 
3
Anotimpurile la Buenos Aires, Iarna    Astor Piazzolla  00:06:19 
 
4
Anotimpurile la Buenos Aires, Primavara    Astor Piazzolla  00:05:09 
 
5
Balada    Ciprian Porumbescu  00:06:03 
6
Café 1930    Astor Piazzolla  00:06:48 
7
Balada    George Enescu  00:03:55 
8
Vuelvo al sur    Astor Piazzolla  00:04:21 
9
Reverie    Ciprian Porumbescu  00:06:10 
10
Șase dansuri populare românești    Béla Bartók  00:06:11 
Interpretează: Răzvan Stoica – vioară, Andreea Stoica – pian, Ansamblul instrumental „Kamerata Stradivarius”

Înregistrări speciale, Radio România, Studioul de concerte „Mihail Jora”: 2020.

Cu o prezentare de Ștefan Costache