CD Audiobook > Lecturi pe întuneric
 
I.L. CARAGIALE. 3 schițe prahovene
citite de Virgil Ogășanu
Catalog : 300 DDD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 45'59''
Anul apariției : 2012

Stoc : NU

8.00 RON
Descriere
Cronici
 
Producție a Teatrului Național Radiofonic, 2002
Realizatori: Pușa Roth și Costin Tuchilă
Data difuzării în premieră: 5 ianuarie 2003
Prezentare (3 schițe prahovene) de Pușa Roth și Costin Tuchilă

Atât de legat de orașul aflat la răscruce de drumuri, Caragiale a considerat Ploieștiul urbea sa natală. Există un spirit ploieștean? Dacă există cu adevărat, dacă el este distinct, fie și prin câteva trăsături, de balcanismul bucureșteanului Mitică, atunci opera lui Caragiale este cea care l-a înfățișat plenar. „Trebuie să fi cunoscut cineva Ploieștii – spunea Nicolae Iorga – ca să-l înțeleagă într-adevăr pe Caragiale și să vadă cât de mult este legată orice literatură nu de o normă abstractă, ci de ceva real și omenesc pe care trebuie să-l cunoști. Fără Ploiești, nu poate înțelege nimeni pe Caragiale.” Fără Ploiești și, îndrăznim noi să adăugăm, fără spațiul prahovean.

În albumul I.L. Caragiale și Prahova (Ploiești, Editura Premier, 2000), istoricul literar Ieronim Tătaru enumeră 34 de titluri caragialiene, cărora li se adaugă scrisori, acte, cuvântări politice cu legătură directă sau indirectă cu Ploieștiul și alte localități prahovene. Pentru înregistrarea de pe discul de față, difuzată în premieră în ianuarie 2003, la încheierea „Anului Caragiale 2002” (când s-au aniversat 150 de ani de la nașterea scriitorului), am ales trei texte exponențiale în această privință, în care râsul este pe rând amar, ironic, autoironic, satiric.[...]

În interpretarea actorului Virgil Ogășanu, cele trei schițe dobândesc un farmec aparte. Ușor nostalgică, uneori cu nuanțele fine ale „șoaptei timbrate” de efect în lectura radiofonică, alteori cu ton sec, punând expresiv accentele în fiecare frază, cu o gradație care urmează fidel construcția textului caragialian și evitând mirajul teatralizării inutile, versiunea lui Virgil Ogășanu este memorabilă.

(Fragmente din prezentarea semnată de Pușa Roth și Costin Tuchilă).

3 schițe prahovene
Ascultă :
1. Grand Hôtel "Victoria Română" ("Convorbiri literare, 1 II 1890) – 14'57''
2. Boborul! ("Epoca", 21 XI 1896) – 15'14''
3. O zi solemnă ("Universul", 21 IV 1900) – 15'38''