CD Audiobook > Lecturi pe întuneric
 
MIHAIL SADOVEANU
citește din versurile lui Mihai EMINESCU
Catalog : 228 AAD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 48'46
Anul apariției : 2010

Stoc : NU

11.00 RON
Descriere
Cronici
 

Două instanțe sunt prezente pe acest audiobook, ce conține înregistrări din Fonoteca de Aur, din anii 1952 și 1956: Mihail Sadoveanu, Ceahlăul convertit și numit în acei ani președinte de onoare al unei noi Instituții (Uniunea Scriitorilor), autorul unui roman clasic al proletcultismului, Mitrea Cocor, și Mihai Eminescu, reciclat tot atunci în poet tutelar pentru o nouă generație de scriitori ce avea să iasă din fabrica de creație care-i purta numele, Școala de Literatură Mihai Eminescu. Sadoveanu citind pe Eminescu reprezintă canonul nou al obsedantului deceniu, îmbrăcat în formă de respectabilitate lirică și emotivitate a „cititorului”. Pentru că nu poți afirma că Sadoveanu nu are farmec când citește Călin (File din poveste) sau Pe lângă plopii fără soț sau Luceafărul. Ascultând poemele acestea citite în dulcele grai, parcă îți imaginezi Ceahlăul literaturii, cu trupul lui impunător, așezat într-un fotoliu la fel de masiv, la fereastra îmbrăcată în promoroacă.

Ascultătorul va simți, realmente, plăcerea lui Sadoveanu de a citi. De a-l citi pe Eminescu. E ceva în vocea lui, o notă de sensibilitate care-l salvează. E exact aceeași duioșie pe care o simți față de personajele sale, în Frații Jderi, în Hanul Ancuței sau în Neamul Șoimăreștilor.

Colecția de față se numește „Lecturi pe întuneric”. În cazul de față, avem de-a face cu Lecturi în întuneric, în întunericul istoriei și cu atât mai mult unele dintre aceste poeme, citite în dulcele grai moldovenesc, aduc lumină. Ascultându-l pe Sadoveanu citind, parcă începi să uiți anumite lucruri. Chiar și pentru faptul că îți oferă câteva zeci de minute de uitare, merită ascultat.

(Fragmente din booklet-ul semnat de Bogdan Alexandru Stănescu)

MIHAIL SADOVEANU citește din versurile lui MIHAI EMINESCU
Ascultă :
1. Călin (File din poveste)– 19:49
2. De căte ori, iubito – 01:07
3. Atât de fragedă... – 01:58
4. Revedere – 01:18
5. O, mamă… – 01:27
6. Luceafărul – 14:28
7. Când amintirile… – 01:01
8. Pe lângă plopii fără soț… – 01:39
9. Veneția – 00:57
10. Ce te legeni… – 00:57
11. Iar când voi fi pământ (variantă) – 01:24
12. Din noaptea… – 00:50
13. Sara pe deal – 01:46