Silvia Iliescu, Carmen Ionescu, Octavian Silivestru
Radio-istorii
21-25 decembrie 1989
Autor : Silvia Iliescu, Carmen Ionescu, Octavian Silivestru
Colecție. Serie : Tezaur, Ediții sonore
Copertă / Ilustrații :
ISBN : 978-606-8468-97-6
Format : 17 x 22
Nr. pagini : 184
Durată CD : 48:36
Anul apariției : 2019

Stoc : DA

18.00 RON
Descriere
Cronici
 

Ascultă :

Decembrie 2019 – trei decenii de la Revoluție. Cuvânt înainte de Georgică Severin, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune
Introducere de Silvia Iliescu
În loc de prefață de Eugen Preda

La împlinirea a trei decenii de la Revoluția din 1989, Radio-istorii. 21-25 decembrie 1989 reprezintă o restituire, repertoriind vocile care au transpus pe unde istoria la Radio România.

Marturisitorii, martori ai evenimentelor, ne împărtășesc, cu emoție încă vie, poveștile lor de viață, asumat subiective, istoriile trăite în zilele exaltate ale eliberării. Istorii ce nu trebuie pierdute, schițe de viață și întâmplări personale, creionând deopotrivă istoria mare a acelui timp mare, întrețesându-se în tapiseria amplă a Revoluției Române din decembrie 1989.

Avem file scrise și sonore despre istoria și istoriile acelor zile așa cum s-au petrecut și așa cum s-au văzut din radio, spre radio și în Radio România. Una dintre instituțiile cele mai reprezentative ale presei române care, împreună cu studiourile sale teritoriale renăscute peste noapte din propria cenușă, s-a transformat în instituție-far a Revoluției, a fost, cum se știe, alături de Televiziunea Română, nu doar cronicar, ci și actor de prim-plan. Radioul public nu doar a transmis Revoluția în direct, dar s-a constituit spontan și în centru de informare și coordonare, captând, ca un magnet, atenția milioanelor de români care urmăreau la aparatele de radio, cu răsuflarea tăiată, mersul evenimentelor. Împreună cu Televiziunea, Radioul public a ținut la curent, clipă de clipă, întreaga națiune despre sorții de izbândă ai libertății și a insuflat speranță pentru răsturnarea dictaturii.

Ce se întâmpla, în aceste zile, chiar în Radio? Puteți urmări acum "filmul evenimentelor", zi și noapte, oră cu oră, iar uneori minut cu minut.


Între zecile de volume despre Revoluția din 1989 – care se întrec în a se afirma cât mai obiective – iată o carte ce nu se sfiește să se înfățișeze ca fiind subiectivă. Oferind cititorilor mărturiile celor care au trăit zilele Revoluției în studiourile Radiodifuziunii, readucem în atenție întrebări care se mai pun și acum, la 30 de ani de la evenimente: a fost revoluție sau lovitură de stat? Teroriștii au existat ori au fost inventați? Radioul a fost un simplu instrument propagandistic sau un real mijloc de informare? Ca în majoritatea situațiilor, răspunsurile nu pot fi doar în alb și negru.
Cartea reface atmosfera celor cinci zile pline de neprevăzut, desfășurate într-o instituție de mare importanță pentru țară, populată la sfârșitul lui 1989 cu profesioniști veritabili, dar și cu propagandiști de meserie. Aproape toți au fost surprinși de lumina orbitoare pe care a răspândit-o schimbarea bruscă și neașteptată a regimului politic. Acești oameni au rămas în primul moment pietrificați de mirare și nesiguranță. Apoi au reînceput, cu entuziasm, să se activeze – unii mai repede, alții mai încet, după cum le era firea și statutul profesional – să evalueze noua situație, să se adapteze și să înceapă reconstrucția.
(fragment din Introducere de Silvia Iliescu)


SUMAR CD

1. Ana Blandiana, interviu de Octavian Silivestru, 2015 – 3’48”
2. Emisiune Radio București, 22 decembrie 1989 – Ana Blandiana – 3’31”
3. Alexandru Mironov, interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 3’50”
4. Ilie Mihai, interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 3’12”
5. Gheorghe Belciug, interviu de Octavian Silivestru, 2018 – 5’38”
6. Sorin Helmis, interviu de Octavian Silivestru, 2018 – 5’47”
7. Carol Mălinescu , interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 5’37”
8. Vasile Manta, interviu de Octavian Silivestru, 2012 – 7’16”
9. Sofia Șincan, interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 3’36”
10. Luminița Roman (Peterman), interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 4’23”
11. Ioana Nițescu, interviu de Octavian Silivestru, 2017 – 1’57”

Interviuri din Arhiva de istorie orală Radio România, realizate de Octavian Silivestru, 2012 – 2019
Selecție: Silvia Iliescu


CUPRINS:
Decembrie 2019 – trei decenii de la Revoluție (Georgică Severin – Președinte Director General al S.R.R)
Introducere (Silvia Iliescu)
În loc de prefață (Eugen Preda)
Capitolul 1: „Dacă nu-i acum, n-o să mai fie niciodată!” – 21 decembrie
Capitolul 2: „Dar a fost revoluție totuși…” – 22 decembrie
Capitolul 3: „Toată lumea controla pe toată lumea” – 23-25 decembrie
Capitolul 4: „Un act providențial adus de Revoluție”– Posturile teritoriale