Carte+CD(Audiobook) > Radio-Prichindel
 
Barbu Ștefănescu Delavrancea,
Neghiniță
Autor : Barbu Ștefănescu Delavrancea
Colecție. Serie : Radio-Prichindel
Copertă / Ilustrații : Alexandru Ciubotariu
ISBN : 978-606-8468-27-3
Format : 16 x 18
Nr. pagini : 48
Durată CD : 41'22''
Anul apariției : 2014

Stoc : NU

17.50 RON
Descriere
Cronici
 

Ascultă :

Roman grafic de Alexandru Ciubotariu după o adaptare radiofonică de Constantin Moruzan

„…Ei, ei, ce n-ar plăti un flăcău la bătrânețile noastre…” – așa începe povestea lui Neghiniță, scrisă de binecunoscutul dramaturg, orator și avocat Barbu Ștefănescu Delavrancea și transformată în piesă de teatru radiofonic în 1967. Aventurile lui Neghiniță – mic cât o neghină – îl poartă pe acesta la curtea împărătească. Ascuns în urechea Împăratului, el devine, fără ca Împăratul să o știe, sfătuitorul său nr. 1: Neghiniță poate citi gândurile tuturor oamenilor de la curte. Dar până într-o bună zi, când iată ce îi șoptește Neghiniță împăratului: „Un împărat, dacă n-a ști el de la el adevărul, nu-l mai află de la nimeni”. Surprins, Împăratul realizează că… „Tu! Tu, Neghiniță, tu, dihanie! Vasăzică tu-mi șopteai și-mi șușoteai. Iar eu îmi spuneam că-i de la mine, din gândul meu… Adică îmi stăteai în ureche și…” Și… îl gonește revoltat pe Neghiniță de la curtea sa!
Neghiniță este o extraordinară parabolă despre adevăr și minciună, despre lingușire și vorbe frumoase, pe care preferăm să le auzim în locul onestității și adevărului, de cele mai multe ori crud.

Artistul Alexandru Ciubotariu vă invită să-I urmăriți pe Neghiniță în benzi desenate, ce respectă perfect scenariul radiofonic al poveștii. Cum arată un personaj mic cât o neghină, așezat confortabil într-o ureche – mai ceva ca într-un hamac? Ce sfaturi îi dă el Împăratului și cum îl va pedepsi acesta? Care e deznodământul lui Neghiniță și care este cântecelul lui preferat?
Citiți povestea în BD și ascultați-o pe CD, într-o montare memorabilă, din Fonoteca de Aur Radio România.

Distribuția:

Neghiniță: Camelia Stănescu
Moșneagul: N.N. Matei
Baba: Ana Barcan
Negustorul: Ștefan Mihăilescu-Brăila
Împăratul: Nicolae Gărdescu
Împărăteasa: Lia Șahighian
Cetitorul în stele: Gheorghe Trestian
Doftorul: Marian Hudac
Armașul: Dan Damian
Povestitorul: Constantin Moruzan

Înregistrare din 1967
Adaptare radiofonică și regia artistică: Constantin Moruzan