Carte+CD(Audiobook) > Biblioteca de poezie românească
 
Trandafirul negru
Autor : ȘTEFAN AUG. DOINAȘ
Colecție. Serie : Biblioteca de poezie românească
Copertă / Ilustrații : Tudor Banuș
ISBN : 978-973-7902-88-7
Format : 17 x 17
Nr. pagini : 120
Durată CD : 73'00''
Anul apariției : 2012

Stoc : NU

13.00 RON
Descriere
Cronici
 

Ascultă :

Poeme rostite la Radio (1970 – 2002)
Ediție îngrijită de Marius Chivu
Ilustrații de Tudor Banuș

Dispuse pe CD în ordine cronologică, poemele rostite de Șt. Aug. Doinaș la Radio în perioada 1970-2002 acoperă semnificativ opera sa poetică întinsă de-a lungul a aproximativ treizeci de volume. Alter ego, Ce mi s-a întâmplat cu două cuvinte, Omul cu compasul, Cartea mareelor, Seminția lui Laokoon, Mistrețul cu colți de argint, Anotimpul discret, Hesperia, Vânătoare de șoim, Foamea de unu, Interiorul unui poem, Lamentații, Aventurile lui Proteu și Psalmi, sunt cărțile de poezie pe care Ștefan Aug. Doinaș le-a scris de la începutul anilor ’40 până la sfârșitul anilor ’90, adică în mai mult de o jumătate de secol, și din care a selectat cel puțin câte un poem pentru a fi rostit la Radio (cele mai multe poezii, opt, aparțin volumului Interiorul unui poem din 1990). Cele două poeme din finalul acestei antologii urmau să facă parte dintr-un volum intitulat Sonete fără sunet și au fost scrise de poet în ultimele sale luni de viață, cartea (probabil neterminată) nemaivăzând până în ziua de azi lumina tiparului.
Cele 55 de poeme astfel alese pot contura ascultătorului imaginea fidelă a ceea ce, cu clișeul de rigoare, numim universul unui scriitor. Întâlnim, mai întâi, neoclasicismul mitologic filtrat prin Paul Valéry și Stéphane Mallarmé (poeți din care Ștefan Aug. Doinaș a tradus și pe care i-a recunoscut drept maeștri, revenind la ei, în mod constant, și în eseurile despre poezie), dar și neoromantismul de inspirație engleză și germană (Goethe, Schiller), adică poezia baladescă filozofică, deopotrivă descriptivă, narativă și de idei, foarte cultă și intelectuală, întotdeauna ritmată și muzicală. Urmează „ontopoemele” influențate sau încărcate de referințe la Friedrich Hölderlin și de idei ale unor filozofi precum Heidegger, Martin Buber sau Constantin Noica, texte mai succinte și mai abstracte, referențiale și conceptuale în sensul celui mai pur modernism care reflectă asupra limbajului și a naturii poeziei. Falsul său tradiționalism și erudiția filtrată liric, armonia formală și neliniștea axiologică, ce-l fac pe versatilul Ștefan Aug. Doinaș un poet foarte modern, îndepărtându-l de neoclasicismul inițial, trecerile de la claritatea fabulelor cu morală metafizice la vizionarismul și reflecția ermetizantă – toate aceste formule și tendințe, alternanțe de forme și de ritmuri, schimbări de expresie și de teme, pot fi urmărite sau măcar intuite, subînțelese, în acest generos grupaj sonor.
(Fragmente din prezentarea Poetul, complice al tăcerii visătoare, semnată de Marius Chivu).

Sumar CD
Trandafirul negru

1. Trandafirul negru; 2. Fluturi de noapte; 3. Lupul singuratic; 4. Lene; 5. Stea tristă; 6. Mistrețul cu colți de argint; 7. Apollo îmbrățișând pe Dafne schimbată în laur; 8. Cenușă vie; 9. Îndrăgostiții; 10. Tubularia; 11. Terminus [variantă]; 12. Aceștia doi; 13. Pecetluiește cu surâsul; 14. Mântuire; 15. Între mine și vărul meu; 16. Starea cuvintelor; 17-21. Sonete către Euridice; I. [Sunt cel ce-ntoarce brusc din rostul lor]; II. [Atunci mă întreb: Mai poate fi al meu?]; IV. [Tu, totuși, ești aici. Chiar dacă zeii]; V. [O dureroasă voluptate este]; VI. [A-l găzdui pe el nu-i cu putință]; 22. Tu și zodiile; 23. Poemul ca somație a lecturii 24. Poetul; 25. Un coș cu nimburi; 26. Cântecul visătorului; 27. Repetiția; 28. Vinerea noastră mistuie timpul; 29. Ursitoarele; 30. Urletul limbii la nașterea poetului; 31. Leprosul; 32. Să fii urmărit de un aer; 33. Cronica ființei duble; 34. Dialogul esențial; 35. De-o copită stelară; 36. Înălțarea Marii Piramide; 37. Stea vinovată [variantă]; 38. Ploaia de litere; 39. Silentiarus; 40. Legenda Graalului; 41. Ciuma profetică; 42. Psalmul de greață; 43. Un basm din adânc; 44. Cele mai fragede secunde; 45. Mi-am pus sămânța în poemul tău; 46. Am văzut Paradisul; 47. Abia acum mă întâlnesc; 48. Farul; 49. Deșertul Kalahari; 50. Psalmul XLV; 51. Psalmul XLVII; 52. Psalmul XLVIII; 53. Psalmul XLIX [variantă]; 54. Aș vrea enorm; 55. Miracolul cotidian;
Bonus
56. Întâi floarea, apoi telefonul [proză]; 57. …erratum la proza lumii [extras dintr-un interviu din 29.04.2000]

2002-12-31 : Sonetul fără sunet (Șt. Aug. Doinaș)
2013-04-26 : Lansarea antologiei Trandafirul negru de Șt. Aug. Doinaș (Au participat poeții Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu (îngrijitorul ediției) și Alina Ledeanu (directorul revistei ”Secolul XXI“).
Un eveniment moderat de Daria Ghiu, critic de artă, redactor Editura Casa Radio.

)