Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Alex Ștefănescu :

Editura Casa Radio ne face încă o surpriză frumoasă publicând în seria „Biblioteca de poezie românească” sub titlul Zăbale rupte, 50 de poeme rostite de Maria Banuș la Radio, în ultimul ei an de viață, 1999.

Ne este pus la dispoziție, în afară de textul tipărit, și un CD, astfel încât avem posibilitatea să citim poemele și să le și ascultăm în lectura autoarei. Editura Casa Radio publică de mai multă vreme asemenea cărți, remarcabile prin noutate și bun-gust, prin valoarea lor literară și documentară, prin eleganța prezentării grafice.

Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Nichita Stănescu se bucură printre cei incluși până acum în colecție. Maria Banuș nu este o poetă la fel de importantă, dar este o poetă. Debutul ei cu volumul Țara fetelor din 1937 a fost înregistrat de George Călinescu însuși în Istoria literaturii române de la origini până în prezent. Ediția de acum cuprinzând poeme din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii este completată cu desene somptuoase de Tudor Banuș, cu o prefață și note de Geo Șerban.

După succesul repurtat în 1937, Maria Banuș s-a retras din câmpul vizual al criticii și a reapărut abia după război, complet transformată. Volume ca Bucurie, 1949 sau Ție îți vorbesc, Americă, 1955 o prezintă ca pe o activă prezentatoare de texte agitatorice care se recită pe scenă și la radio, apar în ziare de mare tiraj, intră în zeci de antologii, sunt puse pe muzică, se traduc în străinătate la sugestia forurilor culturale românești. Susținută oficial, notorietatea Mariei Banuș a câștigat spectaculos în întindere, dar a pierdut în autenticitate: după ce a trecut vremea realismului socialist, poeta a reușit cu greu să recâștige încrederea publicului. La începutul deceniului șapte, ea a trăit la scenă deschisă o adevărată criză de conștiință. Cu o surprinzătoare mobilitate intelectuală și-a reformat programul estetic, străduindu-se să se alinieze la modernitatea promovată de Nichita Stănescu și generația lui. Mai multe plachete de versuri apărute în această perioadă, Diamantul,1965, Tocmai ieșeam din arenă, 1967, Portretul din Fayum, 1970 și altele, pun în evidență o mare capacitate de adaptare.

Cele 50 de poeme citite la Radio în 1999 reprezintă o selecție din cărți publicate la diferite vârste, nu și din acele cărți cu o funcție exclusiv propagandistică. Curățată astfel prin antologare de orice zgură politică, poezia Mariei Banuș are capacitatea să emoționeze.

2010-06-05 (Radio România Actualități, )

Ascultă :