Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Mirel Horodi :

În ajun de Mărțișor, poșta ne-a adus un cadou minunat. Prietenul nostru, distinsul istoric literar Geo Șerban de la București, ne-a trimis volumul de poezii, recent apărut, Zăbale rupte de Maria Banuș. Volumul, tipărit în condiții grafice excepționale de Editura Casa Radio, însoțit de o înregistare CD, conține 50 de poeme alese și rostite la radio de poetă, în anul 1999, câteva luni înainte de moartea ei, „în pragul venerabil al vârstei de 85 de ani”. Cuvântul introductiv și notele sunt semnate de Geo Șerban, care în Addenda, a ales și a rostit încă două poeme. Volumul este ilustrat, cu un simț artistic deosebit, de fiul poetei, Tudor Banuș.Am răsfoit cu evlavie frumosul volum, am lăsat la o parte orice altă ocupație, ne-am retras, eu și Liana, în atelierul ei de pictură, și am ascultat fără să răsuflăm CD-ul, admirând rostirea minunată a poetei, de o mare frumusețe și distincție.Așa cum spuneam poemele din volum au fost alese de câtre poeta însăși. Multe din ele sunt din perioada debutului. Volumul începe chiar cu poemul Paisprezece ani, cu care poeta a debutat, la 19 noiembrie 1928, în revista lui Tudor Arghezi Bilete de papagal: „Te caut pe tine, suflete frumos, / cu frăgezimea și durata unui fum, / încât mă mir și eu că ai loc / în ființa mea de acum.”
Alte poeme sunt din volumul de debut Țara fetelor, apărut la editura „Cultura Poporului” în 1937 și, republicat anul trecut, tot prin grija lui Geo Șerban, la editura Cărțile Tango: „În miezul palmelor, în miezul pântecului, / s-adoarmă anii neștiuți și grei, / și trup cu umbre de stânjenei, / s-adoarmă-n mersul stângaci al cântecului” (Cântec mic).
Așa cum scrie Geo Șerban, excelenta sintagmă - zăbale rupte - traduce starea de spirit a poetei, imboldul ei spre frondă, decizia de a se emancipa de sub tutela prejudecăților: „Și-am să deschid cu pumnul în seara asta ușile. / Singurătățile mele s-or fugări pe drumuri de-a bușile...” (Singură)[...].
Vezi întregul articol:
http://www.animanews.com/cultur/articole/947-mirel-horodi-mari-banu-o-poet-uitat.html

2010-03-22 (Anima News)