Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Daria Filimon :

Apariție excepțională în peisajul discografic autohton, albumul semnat de Big Band-ul Radio, Let the Good Times Roll cuprinde o selecție de standarde de blues semnate de Dixon, Jorda, Berry... avându-i ca soliști pe Sorin Chifiriuc, Florin Ochescu, Hanno Hoffer, Berti Barbera, Alex Tomaselli, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu. Apariția acestui disc a devenit pretextul unei seri deosebite de jazz și blues găzduite în luna iunie de Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii.

Nu mai auzisem de mult Big Band-ul Radio. Unii dintre noi poate că nici nu mai știau că există. Ipoteză absolut falsă. Big Band-ul Radio nu numai că există (conducerea sa muzicală fiind asigurată atât pentru înregistrări cât și în concertul de lansare la care ne referim, de Ionel Tudor), dar în ultimul timp a scos la iveală și un CD de referință, în care acompaniază o seri de mari cântăreți de blues născuți în România. Secția de alămuri a Big Band-ului Radio (5 saxofoane, 4 tromboni, 4 trompete) este absolut competitivă, chiar remarcabilă pentru o țară ca a noastră, în care am impresia fermă că orchestrele profesioniste de acest gen care mai funcționează se pot număra la ora actuală pe degetele de la o mână. Secția ritmică, deși este compusă din nume rezonante, fiecare în parte, cu o amplă activitate în afara acestei formule (Florin Ochescu - chitară, Eugen Tegu - bas, Tudy Zaharescu - baterie, cărora li se adaugă ca pianist și Ionel Tudor, atunci când nu dirijează) nu se ridică la nivelul alămurilor, cel puțin în ceea ce privește unitatea și implicarea în actul artistic.

Deși pe disc ne întâlnim cu foarte mulți soliști, cei trei care au evoluat pe scena Sălii Radio au fost doar Sorin Chifiriuc, Alex Tomaselli și Berta Barbera, trei voci și trei maniere diferite de a aborda muzica de blues, dar fiecare convingător în felul lui. L-am auzit mai întâi pe Alex Tomaselli (cu Eugen Caminschi la chitară solo) cu trei piese de pe disc, printre care Louisiana Woman, cu o manieră extrem de directă de a "rosti" discursul muzical, punând accentul pe inteligibilitatea textului care, trebuie să recunoaștem, în blues este extrem de important. Sorin Chifiriuc (care dublează interpretarea vocală cu solourile de chitară) se dovedește, ca și până acum, un bun cunoscător al stilului, propunând o manieră de a cânta ca și cum ar "spune" muzica, cu ușoare imprecizii intonționale studiate, cu balansul caracteristic.

Bluesul are ceva de comunicat celor care-l ascultă, nu este o muzică "ambientală", iar pentru a cânta blues bine, trebuie să crezi în această muzică cu adevărat. Celor doi despre care am vorbit până acum le-a urmat pe scenă Berti Barbera, care a venit cu Let the Good Times Roll, Mustang Roll, Mustang Sally și The Thrill Is Gone, cu o voce lucrată și cu o deosebită capacitate de nuanțare, remarcabila susținere vocală fiind dublată de expresivitatea solourilor de muzicuță.

Concertul s-a bucurat de mare succes la public și, ce este cel mai important, de data aceasta spectatorii au putut pleca acasă cu muzica ascultată "la pachet", mai precis cu CD-ul Let The Good Times Roll. Chiar se pare că organizatorii nu s-au așteptat la un asemenea succes, deoarece discurile puse în vânzare se terminaseră în primele 5 minute ale pauzei. Concluzia este că așteptăm din partea Editurii Casa Radio și alte inițiativa de acest fel, pentru că și arhiva radiodifuziunii naționale este suficient de ofertantă în acest sens.

2002-07-05 (Ziarul de Duminică)