Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Dumitru Avakian :

[...]Realizate pentru prima dată la noi în viziunea unitară a unui ciclu, cele șase Concerte vieneze mozartiene se înscriu într-un proiect mai amplu, în adevăr ambițios, pregătit de Dana Borșan. Este vorba de pregătirea serialului tuturor celor 27 de concerte mozartiene pentru pian și orchestră.

Ambiția este mare, provocarea este importantă și, trebuie să o spun, coincide unei fertile etape pe care o traversează pianista Dana Borșan, anume aceea a unei gândiri mature în definirea concepției, a coerenței actului muzical artistic; discursul muzical mozartian în cazul Danei Borșan identifică tocmai relația atât de captivant realizată între echilibrul structurilor mari, abil stăpânite, pe de o parte, și prospețimea definirii conductului melodic, pe de alta. Dirijorul Vlad Conta este și în acest caz muzicianul care accede cu entuziasm către sugestiile partenerului cu care colaborează; este dirijorul intuițiilor și al strădaniilor eficiente în relația cu muzica, cu partenerii săi, este artistul mobilizărilor importante ce condiționează faptele importante de muzică, așa cum se întâmplă și de această dată pe parcursul integralei Concertelor mozartiene vieneze, în relația cu muzicienii Orchestrei de Cameră Radio.

Să o recunoaștem, mobilizarea este mare atât la nivelul celor doi protagoniști ai serialului amintit, cât și la cel al membrilor ansamblului orchestral. Rămâne să ne dorim ca autorii actualei producții, Casa Radio, să găsească – inclusiv la nivelul pieței europene – mijloacele potrivite de difuzare a acestui produs muzical artistic, acest dublu CD ce ne oferă muzică mozartiană realizată cu participarea artiștilor noștri.

2003-06-19 (România liberă)