Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Manuela Golea :
Cartea vorbită este primul volum de poezie editat în România care nu se citește, ci se ascultă. Este vorba despre o „carte” ce conține poezii recitate de Nichita Stănescu. Astfel, vocea poetului răzbate din nou, la propriu, pe un suport necunoscut scriitorului, dar un instrument valoros pentru cei cărora le este dor de glasul liric inconfundabil, de șoaptă, de ritmul sau de respirația autorului Necuvintelor. 200 de poeme inedite, ultima înregistrare audio cu Nichita Stănescu, o serie de alte 57 de poezii recitate de autor la radio au devenit disponibile cititorilor o dată cu lansarea de săptămâna trecută, la Muzeul Literaturii Romane (MLR), a unei enciclopedii virtuale și a unei „Cărți vorbite” dedicate poetului. „Cartea vorbită”, editată de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), este un volum cu 57 de poeme Nichita Stănescu, la care este atașat un CD cu înregistrările acestor poezii rostite chiar de poet in perioada 1964-1983.

Argumentul pe care au mizat editorii pentru a atrage publicul tânăr este tocmai vocea aparte a lui Nichita, ca recitator al propriilor creații.

Relația lui cu radioul era una speciala, după cum își amintește Alexandru Condeescu, directorul MLR. Dânsul spune că „Nichita Stănescu recita mai bine decât orice actor", adăugând că ideea reunirii înregistrărilor audio i-a aparținut regretatei poete Mariana Marin. Poetul iubea radioul, dar nu îl asculta. Sintagma „cartea vorbita” îi aparține chiar lui Nichita. El obișnuia să dicteze poeme și colabora bine cu radioul, pentru că avea spontaneitatea și plăcerea improvizației necesare. […]

La eveniment au participat, printre alții, Eugen Uricaru, președintele Uniunii Scriitorilor, Matei Călinescu – unul dintre cei mai buni prieteni ai poetului dispărut, Dumitru Țepeneag, Angela Marinescu, Ioan Flora, Lucia Mureșan și Dora Stănescu – soția […] lui Nichita. Lansarea face parte din seria de manifestări care marchează 70 de ani de la nașterea poetului și, în mod straniu, 20 de ani de la moartea sa.

2003-06-04 (Gardianul)