Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Simona Chițan :

Născut la Ploiești la 31 martie 1933, poetul Nichita Stănescu s-a stins, la numai 50 de ani, la 13 decembrie 1983 în București. Cei care ­l-au iubit nu l-au uitat: Nichita ar fi împlinit astăzi 78 de ani. Unii dintre cei mai apropiați prieteni au hotărât să-l sărbătorească într-un spațiu ușor neconvențional, Teatrul Act din București. Astfel, la ceainăria teatrului va fi vernisată, de la ora 18.00, o expoziție de fotografii realizată acasă la Nichita într-o după-amiază din primăvara lui '82.

Graficianul Tudor Jebeleanu a pus la dispoziție din arhiva personală o serie de fotografii inedite ale poetului, iar expoziția va rămâne timp de o lună la Sala de Lectură a Teatrului Act. Astă-seară, autorii fotografiilor, Tudor Jebeleanu, Florin Iaru și Traian T. Coșovei, vor împărtăși impresiile lor despre aerul acelei după-amieze de neuitat petrecute cu Nichita, printre invitații lor numă­­rân­­du-se pictorul Sorin Dumitrescu și scriitorii Mircea Cărtărescu și Bogdan Ghiu.

Cartea care însoțește audiobookul „Albastru de Prusia", inaugurat în colecția „Lecturi pe întuneric" a Editurii Casa Radio, reproduce, de asemenea, în premieră absolută detalii fotografice ale memorabilei „după-amieze cu Nichita", alături de desene semnate de Tudor Jebeleanu.

Înregistrările lui Nichita Stănescu la Radio din anii '70-'80 reunite pe acest audiobook sunt un semnificativ document radiofonic, prin înregistrările poetului despre literatura lui Eminescu, Sadoveanu, Arghezi, cât și prin interviurile valoroase, de la sfârșitul anilor '60, ­într-o epocă de maximă „destindere" ideologică a regimului comunist.

„Doi Nichita Stănescu ne întâmpină în aceste înregistrări radiofonice: omul sub vremi, supus circumstanțelor, și poetul proaspăt, cu o sensibilitate vizionară. Sunetul vocii unui mare poet, în a cărui operă s-au amestecat albastrul de Prusia și substanța cea mai pură", scrie criticul literar Paul Cernat. Acesta a realizat prezentarea audiobookului, fiind și autorul bookletului care însoșește CD-ul „Albastru de Prusia".

http://www.adevarul.ro/cultura/O_dupa-amiaza_cu_Nichita_0_453555210.html

2011-03-30 (Adevărul)