Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Agerpres :

Albumul "Simply Mozart by Alexandru Tomescu", un dublu CD care cuprinde concertele nr. 2, 3, 4 și 5 pentru vioară și orchestră ale geniului de la Salzburg, a fost lansat vineri seară, la Sala Radio, în pauza concertelor de Prokofiev.

Violonistul Alexandru Tomescu a declarat că alăturarea dintre Mozart și Prokofiev, făcută cu ocazia lansării albumului "Simply Mozart", nu este deloc întâmplătoare, aceștia fiind printre compozitorii săi preferați.

"Nimic nu este întâmplător. Nu întâmplător un dublu CD este lansat într-o seară cu un dublu concert de Prokofiev. Alăturarea aceasta Mozart și Prokofiev, oricât de neortodoxă ar părea, nu este întâmplătoare. Ambii sunt printre compozitorii mei preferați și, din câte știu eu, doar ei doi și-au permit să încheie un concert printr-un diminuendo pierzându-se undeva în depărtare. Este vorba despre concertul nr 5 de Mozart, care este pe acest disc, și concertul nr 1 de Prokofiev, poate cel mai filosofic dintre concertele de vioară", a detaliat artistul.

El a continuat spunând că pentru realizarea celor două CD-uri a muncit foarte mult, primul concert înregistrându-l în 2003 - Concertul nr. 2 K.V. 211 în re major – iar ultimul în 2007 – Concertul nr. 3 K.V. în sol major - după care au urmat "zeci de ore pentru procesarea lor ulterioră". "Este foarte frumos să le vezi pe toate adunate laolaltă între coperțile unui disc și sper să vă inspire", a mai spus Alexandru Tomescu.

În prefața albumului Alexandru Tomescu mărturisește că și-ar fi dorit să-l cunoască pe Mozart, să stea un pic de vorbă.

Muzicologul Grigore Constantinescu l-a felicitat pe violonist pentru albumul său și a arătat că acum există ocazia să-l vedem pe acesta într-un moment "de culminație artistică". "Este un muzician care merită toate afecțiunea și prețuirea noastră, a publicului de pretutindeni. Ceea ce se prinde pe un disc înseamnă un dar pentru noi, pentru că îl putem lua acasă, putem să reîntâlnim muzica făcută de Alexandru Tomescu", a spus prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

Alexandru Tomescu este unul dintre exponenții de marcă ai școlii violonistice românești.

Are o carte de vizită impresionantă care cuprinde peste 20 de premii la concursuri internaționale, câteva sute de concerte în întreaga lume, colaborări cu mari dirijori și nenumărate înregistrări.

Din 1 decembrie 2002 Alexandru Tomescu este solistul permanent al Orchestrelor și Corurilor Radio.

În calitatea sa de președinte al fundației culturale "Remember Enescu", Alexandru Tomescu este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea de concursului internațional de vioară "Remember Enescu" pentru tineri violoniști.

În 2003, preocuparea sa pentru muzica de cameră l-a determinat ca, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma, să formeze "Romanian Piano Trio", formație deja cunoscută melomanilor.

În 2007, artistul a câștigat concursul pentru vioara Stradivarius Elder-Voicu, dobândind astfel dreptul de a cânta pe acest instrument de excepție pentru următorii cinci ani. Acest succes a confirmat încă o dată valoarea incontestabilă a tânărului artist român.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/cultura/item/59036-Albumul-Simply-Mozart-by-Alexandru-Tomescu-lansat-la-Sala-Radio.html

2011-04-02 (Agerpres)