Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Dana G. Ionescu :

Literatura lui Gellu Naum, unul dintre cei mai importanți poeți români din a doua jumătate a secolului XX, este pusă în lumină de o apariție editorială și de un spectacol de teatru.

Ceainăria Cărturești Verona din Capitală găzduiește astăzi, la ora 18.30, lansarea albumului „Vârsta semnului... câteva dintre cele mai frumoase poheme", de Gellu Naum. Albumul editat de Casa Radio și fundația care poartă numele poetului este alcătuit dintr-un volum ilustrat de Constantin Popovici și două CD-uri. Apărută în seria „Colecționarul de Voci" a Bibliotecii de poezie românească, în coordonarea Mariei Elena Negoescu și a lui Horia Pop, cartea, o premieră editorială, cuprinde 52 de poeme ale scriitorului care s-a stins în 2001.

Primul CD conține înregistrări din Fonoteca de Aur a Radioului, constând în poezii citite la radio de Gellu Naum în perioada 1967-1991, iar pe cel de-al doilea, cei interesați vor putea asculta un document radiofonic: fragmente dintr-un interviu realizat de Anca Mateescu în 1991.

Poezia, mod de viață

„Pentru cine vrea să se apropie mai mult de literatura poetului, acest interviu amplu deschide și alte uși", a comentat, pentru „Adevărul", scriitoarea Simona Popescu, care semnează prefața volumului. Specialistă în opera „ultimului mare suprarealist european", autoarea prefeței a evidențiat specificul performance-urilor radiofonice acum accesibile doritorilor:
"Gellu Naum încearcă să desolemnizeze ritualul lecturii la microfon. Citește poeziile și, din când în când, se întrerupe, așa cum nu fac alți poeți - ca să dea o replică sau ca să-i spună ceva interlocutorului. Își spune poeziile ca și cum ar vorbi. Refuză să «recite». Sparge ritualul «înregistrării în efigie», al solemnității acestei experiențe mortificatoare, chiar dacă de «imortalizare» (sau tocmai de aceea!), de arhivare. Ipostaza de «scriitor la microfon» i se părea nefirească".

Întrebată ce pierde cititorul care nu se apleacă asupra literaturii lui Gellu Naum, Simona Popescu a explicat: „Gellu Naum are o idee mai neobișnuită despre ceea ce înseamnă poezia. Pentru el, aceasta este o formă de percepție a lumii și un mod de viață, cum spuneau și alți suprarealiști. Cititorul nu pierde doar contactul cu o literatură interesantă, ci și legătura cu un om foarte interesant. Literatura lui îți poate chiar marca viața".

La evenimentul de la Ceainăria Cărturești vor participa Anca Mateescu, realizatoare a emisiunii „Expresul de seară" de la Radio România Cultural, scriitoarea Simona Popescu, criticul literar Cosmin Ciotloș și scriitoarele Marieva Ionescu și Brândușa Dragomir.[...]

2011-03-09 (Adevărul)