Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Mircea Marian :

Un inedit CD cu poezii scrise și recitate de poetul suprarealist Gellu Naum va fi lansat, astăzi, la Ceainăria Cărturești, începând cu ora 18.30. Albumul, care conține o carte și două CD-uri, a fost publicat la Editura Casa Radio în seria "Colecționarul de voci".

Poemele recitate de Naum au fost înregistrate în anii 1967, 1991 și 1999 și provin din bogata arhivă a radioului public, arhivă uitată și nevalorificată pe măsura potențialului ei, din păcate. Al doilea CD, un documentar radiofonic alcătuit de Anca Mateescu, conține fragmente din mai multe interviuri acordate de poet pentru emisiunea "Literatura ca destin", difuzată de Radio România Cultural.
Gellu Naum povestește aici despre debutul său literar, despre destin și iubire, dar și despre relația sa cu alți suprarealiști, printre care pictorul Victor Brauner, care i-a fost bun prieten. În documentar a fost inserat și un scurt fragment în care laureata din 2009 a Premiului Nobel, Herta Muller, vorbește despre cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist. "Este cea mai bună literatură care s-a scris în România în ultimii 50 de ani", apreciază Muller.

Cariera de poet, dramaturg și traducător a lui Gellu Naum s-a întins pe perioada a 65 de ani, perioadă în care a publicat 20 de volume de poezie, numeroase piese de teatru și un roman, "Zenobia". El a scris însă și literatură pentru copii, printre personajele sale cele mai îndrăgite fiind Pinguinul Apolodor și Amedeu, "cel mai cumsecade leu".

http://www.evz.ro/detalii/stiri/poheme-scrise-si-recitate-de-gellu-naum-lansate-la-carturesti-923573.html

2011-03-10 (Evenimentul zilei)