Evenimente
 
8 Mai 2015 , ora 12:00:00
Participa : Alteța Sa Regală Principele Radu,
Adrian-Silvan Ionescu, Directorul Institutului de Istoria Artei "G. Oprescu",
Prof. Univ. Dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei “Carol I”,
Ovidiu Miculescu, Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune,
Oltea Șerban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România.
Moderator: Maria-Denise Theodoru, coordonatoarea acestui proiect editorial.
 
Eveniment
Multimedia
 

În preajma primului „10 Mai”, redevenit sărbătoare națională, Radio România vă invită să participați la un eveniment simbolic, ce va avea loc vineri, 8 mai, de la orele 12, în Foaierul Central al Sălii Radio (Strada Gen. Berthelot 60-64): lansarea volumului 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944), publicat de Editura Casa Radio, în colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”. Albumul (carte cu CD inclus) reprezintă o culegere de documente din colecțiile Societății Române de Radiodifuziune, reunite și îngrijite de Serviciul Patrimoniu Cultural și Arhive Radio România.

Între Cuvântul către Parlament al Regelui Carol al II-lea, transmis în direct la Radio pe 8 iunie 1930, ordinul de mobilizare a Armatei Române, din 28 iunie 1940, și Proclamația M.S. Regelui Mihai I, din seara de 23 august 1944, se derulează aproape 15 ani din viața societății românești surprinși – așa cum observă istoricul Gabriel Badea-Păun, care semnează cuvântul-înainte al cărții – „în discursuri ceremonioase, conferințe istorice ce oscilează între profesionalism, anecdotic și oportunism de moment, în fapt imaginea oficială a societății românești, în instantanee cu precădere culturale și sociale.”

La microfon se perindă de la numele ilustre – Tudor Arghezi, Dimitrie Gusti, Nicolae Iorga, Alexandru Rosetti, C.Rădulescu-Motru, Mihai Ralea sau Gheorghe Brătianu – până la funcționari ai statului, însărcinați cu reformele Regelui Carol II, și asistăm astfel la recompunerea prin aceste „cronici radiofonice” a unei panorame a României acelor ani, o societate dinamică care stă sub semnul modernizării vieții culturale și științifice, a bilanțurilor agrare, economice, legislative, urbanistice... În același timp, din culegerea de „cronici” se detașează, creionate în tușe sigure, sensibile, portretele unor ființe dedicate, Carmen Sylva și Regina Maria.
Dacă intervalul istoric cuprins în volum este dominat de Carol II (1930-1940), adevărata figură tutelară a cărții este tocmai eroul de al cărui destin este legată sărbătoarea de la 10 mai: Regele Carol I, cel pe care Tudor Arghezi, de la microfonul Radioului, îl numea „creatorul Regatului românesc”, cel care „n-are corespondent în nicio epocă la niciun alt popor. Viața lui a fost numai acțiune și înfrânare, stăpân și pe sine, și pe țară. Izolat în camera lui de lucru, el a dus o existență de pustnic al voinței și dacă este adevărat că nu l-a văzut niciodată nimeni râzând, e o dovadă mai mult de viață concentrată interioară și de o disciplină de sine împinsă până la îngenuncherea și a legitimelor bucurii și satisfacții […] Și dacă ne uităm atenți în jurul nostru trebuie să ne descoperim: Vodă Carol I stă și azi în mijlocul nostru…”
O iconografie bogată, extrasă exclusiv din revistele radio ale vremii și manuscrisele din Arhiva Radio însuflețește textele antologate, iar CD-ul care însoțește cartea ne redă alături de inestimabile discursuri istorice și o înregistrare unică de la 1 mai 1939 a Imnului regal, unde pot fi auzite versurile lui Vasile Alecsandri, care au emoționat generații la rând: Trăiască regele/ În pace și onor...
Oglindă a unei epoci, documentele reunite în volumul 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944), surprind nu mai puțin parcursul a două instituții în fața meandrelor dramatice ale istoriei: Regalitatea și Radiofonia.

Lansarea albumului-eveniment 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944) va avea loc în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu, a Directorului Institutului de Istoria Artei "G. Oprescu", Adrian-Silvan Ionescu, a Prof. Univ. Dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei “Carol I”, a Președintelui Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu și a directorului Centrului Cultural Media Radio România, dna Oltea Șerban-Pârâu. Moderator: Maria-Denise Theodoru, coordonatoarea acestui proiect editorial.

Mai multe detalii: www.edituracasaradio.ro
Un album apărut cu sprijinul S.C. Sonimpex Topoloveni SRL

Arhiva evenimente