Evenimente
 
10 Septembrie 2013 - 15 Septembrie 2013
Librăria Humanitas Kretzulescu, miercuri, 11 septembrie, ora 17.
 
Bookmark and Share
Eveniment
Multimedia
 
A fost George Enescu supravegheat de Securitate după plecarea din țară? Până unde se întindea rețeaua de informatori și cât din drama genialului compozitor ne lasă să întrezărim vălul recent ridicat de pe ferecatele arhive ale Securității?
Istorici și muzicologi vor încerca să răspundă – cu multașteptate documente, în sfârșit disponibile! – acestor întrebări la dezbaterea găzduită de Librăria Humanitas Kretzulescu, miercuri, 11 septembrie, ora 17.
Întâlnirea este prilejuită de provocarea lansată de Ladislau Csendes, muzician, fost membru CNSAS și semnatar al volumului sugestiv intitulat: George Enescu – un exil supravegheat? Eseu despre ultimii ani ai Maestrului (1946-1955) cu un corpus de 50 de documente transcrise din Arhivele Securității și o culegere de 4 înregistrări muzicale din Fonoteca Radio, apărut la Editura Casa Radio, cu sprijinul Muzeului Național „George Enescu”.
„Cum să ne mișcăm în lumea acestor dosare? Cum să le citim? În ce cheie să le interpretăm? Unde se termină manipularea și unde începe realitatea?” se întreabă autorul în deschiderea acestui incitant volum.
Istoricii Marius Oprea și Adrian Cioroianu, nu numai niște obișnuiți ai arhivelor comunismului, dar și niște activi promotori ai desecretizării acestora, ne vor ghida prin acest labirint al dosarelor de tot felul, iar muzicologii Laura Manolache și Dan Dediu ne vor ajuta să proiectăm statura uriașului muzician român pe fundalul clarobscur al țesăturii de prieteni și „(ne) prieteni” (cum îi numește Ladislau Csendes în capitolul dedicat) care îl înconjoară pe artist.
Surprizele documentelor declasificate – publicate în premieră tale quale din fondurile CNSAS! – se anunță, ca întotdeauna, de proporții și cu ample ramificări (și consecințe) în lumea culturală și politică românească.
Întâlnirea cu remarcabilii invitați ai autorului va fi moderată de istoricul Dan Manolache, realizatorul emisiunii „Pagini de istorie” (Radio România Cultural).
În această toamnă muzicală, în toiul Festivalului a cărui figură tutelară este Maestrul muzicii românești, documentele reunite de Ladislau Csendes, eseul tulburător care le precede și nu în ultimul rând CD-ul de colecție încorporat în volum prilejuiesc un „dialog între timpuri care permite fiecăruia să-și formuleze propriile întrebări”, după cum ne invită cu generozitate autorul.
Detalii pe www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente