Evenimente
 
13 Decembrie 2023 , ora 19:00:00
Sala Radio
Participa : Dragoș Ilie
 
Eveniment
Multimedia
 

Editura Casa Radio prezintă publicului primul album realizat de tânărul chitarist Dragoș Ilie, intitulat „Guitar Delights”. Pe 13 decembrie, la finalul concertului de la Sala Radio, solistul serii, Dragoș Ilie, va oferi publicului o sesiune de autografe pe acest CD, în foaierul central al Sălii Radio.

Referindu-se la conținutul albumului, Dragoș Ilie – semnatar al uneia dintre piese și aranjor al mai multora dintre ele – spunea:

Vă invit să ascultați muzica lui Ciprian Porumbescu și cea a lui Béla Bartók regândite în aranjamente pentru chitară clasică, dar și lucrări noi scrise de compozitorii români Gabriel Almași și Adrian Andrei; piese din zona Balcanilor cât și din repertoriul internațional – păstrând însă tematica reflectivă a albumului; Nicola Jappelli orientându-se înspre est în „Orizzonte”; și ultima lucrare, scrisă de unul din mentorii mei, Andrew Zohn – „Ballade”, ca o imagine în oglindă a inestimabilei „Balade” a lui Porumbescu.

Câștigător al Premiului I la Changsha International Guitar Competition (China – august 2023), al Premiilor II la Koblenz Guitar Festival (Germania – iunie 2022) și la Tokyo International Guitar Competition la finalul anului 2022, de asemenea laureat al bursei „Moștenitorii României muzicale” – Radio România Muzical (constând și în înregistrările speciale realizate în decembrie 2021 la Sala Radio, prezente pe acest disc), Dragoș Ilie a debutat pe scena de concerte a Sălii Radio în mod spectaculos, alături de Orchestra Națională Radio, în data de 10 decembrie 2021 (concert preluat în rețeaua EBU – Uniunea Europeană de Radio). Tot la Sala Radio a urmat recitalul susținut, în 13 iulie 2022, împreună cu violonistul Alexandru Tomescu în cadrul Turneului Stradivarius.

Tânărul chitarist a studiat la Iași, are o bogată activitate concertistică în Europa, Asia și Statele Unite ale Americii și a câștigat peste 20 de premii în concursuri internaționale de prestigiu. În prezent este doctorand la University of Texas din Austin (SUA), instituție în cadrul căreia și-a început și activitatea pedagogică.

Arhiva evenimente