Evenimente
 
22 Februarie 2020 , ora 18:00:00
Participa : Theodor Paleologu, Petre Guran, Anca Mateescu
 
Eveniment
Multimedia
 

Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 18:00, sunteți invitați la Teatrul Metropolis din București, sala „Olga Tudorache”, spre a participa activ, afectiv și discursiv la dubla lansare Alexandru Paleologu: Spiritul și litera, acum la o nouă ediție editată de Casa Paleologu și, în premieră, Eleganța ca armă, albumul de interviuri cu Alexandru Paleologu realizate între anii 1992-2003, înregistrări din Arhivele Radio România, apărut la Editura Casa Radio.

Vor conferenția Theodor Paleologu, Petre Guran și invitații lor speciali, despre spiritul creator al autorului pe care l-au cunoscut foarte bine și despre valoarea intelectuală a cărții Spiritul și litera, titlu de debut al lui Alexandru Paleologu care, în 1951, se năștea astfel ca scriitor.
Anca Mateescu, realizatoare Radio România Cultural, autoarea interviurilor cu Alexandru Paleologu ce se regăsesc pe albumul Eleganța ca armă, va evoca prezența marelui cărturar la microfonul Radio România.

Theodor Paleologu afirmă despre cartea tatălui său: „Reeditând Spiritul și litera am sentimentul că fac dreptate unei cărți excelente, că atrag atenția contemporanilor asupra unei capodopere de inteligență și stil”. Volumul cuprinde în paginile sale preocupările unui secretar literar al Teatrului „Nottara” și ale unui cercetător al Institutului de Istorie a Artei, mai mult de jumătate din eseurile scrise fiind consacrate teatrului și artei plastice.

Editura Casa Radio și Casa Paleologu vor lansa și audiobook-ul dublu Eleganța ca armă, interviuri cu Alexandru Paleologu. Primul CD al audiobook-ului culege o seamă de evocări ale unor mari contemporani sau prieteni precum N. Steinhardt, Constantin Noica, Marin Preda, Tudor Arghezi ș.a. Pe cel de-al doilea CD poate fi ascultată o serie de sclipitoare interviuri cu Alexandru Paleologu în care mărturisește despre literatură, memorie și farmecul discret al vieții de detenție. Eleganța ca armă face parte din colecția „Vocile memoriei” a Editurii Casa Radio – Radio România.

Dubla lansare-eveniment se înscrie în seria evenimentelor prin care Fundația Paleologu celebrează cei 100 de ani alături de Alexandru Paleologu.

Despre Fundația Paleologu
Fundația Paleologu continuă o tradiție familială, construiește o comunitate de prieteni în jurul casei și actualizează modelul școlilor antice de filozofie și retorică. Tradiția familială este cea a intelectualului angajat și responsabil față de comunitate.
Suntem, firește, eclectici în asumarea modelelor antice, începând cu marii sofiști precum Protagoras sau Gorgias și cu școlile ateniene ale lui Isocrate și Platon. De la toate școlile antice de filozofie preluăm ideea filozofiei ca mod de viață, ca ansamblu de exerciții spirituale cu finalitate practică. Pe de-altă parte, ca filozofie a educației, Casa Paleologu se revendică de la școlile antice de retorică și filozofie, pentru care educația constituie un proces neîntrerupt de împlinire a personalității.
Tot de la antici preluăm ideea comunității de prieteni dedicate cunoașterii: o astfel de prietenie este virtute.
În aproape șapte ani de existență, am avut 6000 de participanți la cursuri, dintre care 1500 de bursieri.


Întregul proiect editorial al Fundației Paleologu este susținut de Gabriel Pricop – Men in Black, Dorin Belei – Class Trading Co, Bogdan Stanciu – Mobexpert, Familia Gârmacea – Asociația Barrier, Mihaela Vidopol – Kufner și de câțiva stâlpi ai Casei care au contribuit ca persoane fizice.


Despre Editura Casa Radio Editura Casa Radio reprezintă binecunoscutul nume de marcă sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spatiul românofon.
Beneficiind de experienta dobândită de una din cele mai mari întreprinderi culturale autohtone – Radio România – polul editorial „Casa Radio" propune peste 30 de colecții și serii de carti, CD-uri și cărți cu CD incorporat, dedicate celor mai valoroase și apreciate creații radiofonice din domeniile publicisticii, literaturii, teatrului și muzicii.
Editura Casa Radio este unica pe piata de carte din România. Și, daca privim la nivel european, ea se înscrie printre putinele proiecte editoriale internationale care au complicatul, riscantul rol de a pune în circulatie astăzi vocile de ieri; de a așeza într-un raft al noutatilor acele înregistrări și acele personalități care au trasat istoria culturală a secolului XX românesc.

Albumul „Alexandru Paleologu, Eleganța ca armă“ este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temisana ne. 31, București, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.

Ascultă :

Arhiva evenimente