Evenimente
 
21 Decembrie 2019 , ora 19:00:00
Ateneul Român
 
Eveniment
Multimedia
 

Sâmbătă, 21 decembrie 2019, la Ateneul Român, cu ocazia Concertului „Iarna magică” susținut de Orchestra Română de Tineret și Corul Preludiu, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, Editura Casa Radio va lansa albumele „Iarna magică” și „Vară magică”. Întregul eveniment va fi preluat și transmis în direct de Radio România Muzical și de TVR.

Albumele, apărute în colecția Radio România Muzical, cuprind o selecție de înregistrări realizate de violoncelistul Valentin Răduțiu, Orchestra Română de Tineret, Orchestra Națională Simfonică a României și dirijorii Cristian Mandeal și Cristian Măcelaru și reprezintă o imagine sonoră a celor două reputate serii de evenimente muzicale organizate sub acest generic de-a lungul anilor, la Ateneul Român, de către Lanto Communication și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, respectiv coordonatorii celor două organisme culturale, domnii Dorin Ioniță și Marin Cazacu.

Despre concertul „Iarna magică“ și despre colaborarea cu Radio România, domnul Dorin Ioniță, director general al Lanto Communication, declara, într-un interviu acordat recent postului Radio România Muzical: A venit o zi în care am primit o surpriză superbă, o propunere din partea Editurii Casa Radio și Radio România Muzical pentru editarea celor două discuri – Vară magică și Iarna magică. Pentru mine a fost o surpriză extrem de plăcută. Este o onoare să colaborez și cu casa de discuri Radio și cu – pot să spun după mai bine de zece ani – Radio România Muzical. [...] Este o colaborare care s-a dovedit întotdeauna rodnică și întotdeauna plină de respect între Lanto Communication și Radio, fapt pentru care mulțumesc Casei Radio și acelor oameni minunați de acolo.

Despre CD-ul „Iarna Magică. Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal“.
Energia, pasiunea, strălucirea, noblețea – ar putea reprezenta firul conducător al poveștii muzicale: de la uverturi celebre la dansuri strălucitoare, audiția acestui disc aduce bună-dispoziție nu doar într-o feerică zi de iarnă, ci în orice anotimp. Este un puzzle format din piese cu diferite amprente stilistice: ale familiei Strauss, cea care a adus, de la începutul secolului 19, moda muzicii cu caracter de dans în Viena, cucerind apoi întreaga Europă, ale belcanto-ului italian, printr-o uvertură semnată de Rossini, ale muzicii ruse, prin Valsul florilor din baletul „Spărgătorul de nuci” al lui Ceaikovski și Dansurile polovțiene din opera „Cneazul Igor” de Borodin și ale lui Iosif Ivanovici, cel mai cunoscut autor român de creații cu caracter dansant, prin al său celebru vals Valurile Dunării. Cei patru termeni de mai sus descriu cu brio și interpretarea Orchestrei Române de Tineret, o poveste de succes a muzicii românești, cu tineri a căror bucurie de a face muzică la un înalt grad artistic și profesional se reflectă în sufletele celor care îi ascultă.

Despre CD-ul „Vara magică. Concertul op. 104 în si minor pentru violoncel și orchestra de Antonín Dvoűák. Valentin Rădutiu – violoncel. Orchestra Natională Simfonică a României, Dirijor: Cristian Măcelaru; Simfonia a IV-a op. 90 în La major „Italiana“ de Felix Mendelssohn Bartholdy. Orchestra Română de Tineret, Dirijor: Cristian Mandeal
Lucrările de pe aceste album, două glorii ale repertoriului romantic, sugerează o pledoarie pentru experiența călătoriei, a deschiderii și a confluenței dintre teritorii geografice și culturale. Fără îndoială, Antonín Dvoűák a fost un familiar al gloriei componistice, atât în Cehia cât și în întreaga Europă, înaintea intervalului 1892-1895 petrecut în Statele Unite ale Americii, ca director al Conservatorului din New York. Însă doar acel episod a făcut posibilă existența câtorva dintre capodoperele sale, între care și Concertul op. 104. „Dacă aș fi știut că se poate compune un astfel de concert pentru violoncel, aș fi încercat asta eu însumi.” – mărturisea Johannes Brahms despre Concertul op. 104 în si minor ; terminat în februarie 1895 și prezentat în primă audiție la Londra, un an mai târziu. Dacă cel mai iubit concert instrumental al lui Antonín Dvoűák, cel pentru violoncel, a însemnat triumful marii tradiții clasice în afara granițelor Europei la finalul secolului al XIX-lea, Simfonia a IV-a de Felix Mendelssohn rămâne reprezentativă pentru un exercițiu similar, dar la o altă scară: al deschiderii Europei către ea însăși, al relevației unui spațiu al diversității și culorilor locale.

Albumele „Iarna magică” și „Vară magică” sunt disponibile, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temisana ne. 31, Bucuresti, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, pot fi achiziționate de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.

Arhiva evenimente