Evenimente
 
28 Mai 2011 , ora 18:30:00
Salonul Internațional de Carte Bookfest 2011
Participa : violonistul Ladislau Csendes (UNMB) și elevul său, Adrian Dima, membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene.
Prezintă: profesorul Grigore Constantinescu (UNMB)
Moderator: Tiberiu Comandașu
 
Eveniment
Multimedia
 

SERATĂ ANIVERSARĂ BARTÓK/ENESCU
ORGANIZATĂ DE EDITURA CASA RADIO LA BOOKFEST 2011

Editura Casa Radio celebrează 130 de ani de la nașterea compozitorilor Béla Bartók (25.03.1881-26.09.1945) și George Enescu (19.08.1881-4.05.1955) printr-un dublu eveniment, editorial și concertistic, desfășurat la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2011, pe Scena Arena, pavilionul C6, sâmbătă, 28 mai, de la ora 18,30.

Vă invităm la prezentarea noii ediții, revăzute și adăugite, a albumului: Sherban Lupu, Arta lăutarilor. Izvor al violonisticii moderne/Fiddler's Art. Source of the Modern Violinist Technique (carte+2CD) ce va prilejui un microrecital de vioară, cuprinzând piese în care se regăsește interesul comun și constant al celor doi compozitori aniversați pentru izvoarele folclorice.

Interpret de renume mondial, profesor de vioară la Universitatea din Illinois (SUA), Sherban Lupu analizează în Arta lăutarilor importanța „fermentului“ virtuozității lăutărești în dezvoltările muzicii culte; urmărind acest fenomen într-un areal cultural ce cuprinde cu precădere centrul și estul Europei, autorul conchide: „Întâlnirea muzicii lăutărești cu creația cultă a produs un mare salt în evoluția muzicii clasice, deschizând drumuri noi spre inovație și improvizație și constituind o sursă de inspirație pentru concerte celebre de vioară.”

Demonstrația lui Sherban Lupu – promotor al muzicii lui GEORGE ENESCU și cercetător neobosit al manuscriselor enesciene, laureat al prestigiosului premiu Beckman al Universității din Illinois pentru realizarea integralei operelor pentru vioară și pian ale lui BÉLA BARTÓK – este minunat susținută de selecția performanțelor sale interpretative (redate pe cele două CD-uri) și se bazează preponderent pe opera celor doi muzicieni, uniți prin ineditul și varietatea formulelor de expresie, conjugate cu frecventarea permanentă și creativă a melosului folcloric.

Evocând acest context, momentul muzical al seratei, datorat violonistului Ladislau Csendes, conferențiar la Universitatea Națională de Muzică București și elevului său, Adrian Dima, membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, va ilustra complicitatea muzicală incontestabilă ce i-a legat pe Bartók și Enescu, dincolo de granițe și timp, prin transfigurarea „artei lăutarilor“ într-o poetică a modernității.

În cadrul manifestării, prof.univ.dr. Grigore Constantinescu (Universitatea Națională de Muzică București), președintele Uniunii Criticilor Muzicali din România, va vorbi despre semnificația acestui nou titlu în peisajul editorial actual.
Reputatului muzicolog i se va alătura din SUA, maestrul Sherban Lupu, care va adresa publicului seratei muzicale un mesaj multimedia în exclusivitate.
Moderatorul evenimentului va fi Tiberiu Comandașu, redactor muzical la Editura Casa Radio.

Vă așteptăm la întâlnirea dedicată lui Enescu și Bartók – omagiu la 130 de ani de la nașterea celor doi compozitori care au marcat decisiv muzica secolului XX.

Sherban LUPU. Arta lăutarilor. Izvor al violonisticii moderne / Fiddler’s art. Source of the modern violinist technique
O mărturie consemnată de Ion Moanță
Ilustrată de pagini antologice din literatura genului
Ediția a II-a, revăzută și adăugită. English version by Irina Boga
Format: 15 x 16, 71 p.
Durata CD1: 67’47” / CD2: 66’20”
Colecția „Lada de zestre“
Preț: 13 lei
Detalii: www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente