CD Muzica > Profil interpretativ
 
VIRTUOSITY AND PASSION
Răzvan Stoica - vioară
Andreea Stoica - pian
Catalog : 382 DDD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 67:03
Anul apariției : 2014

Stoc : NU

14.50 RON
Descriere
Cronici
 
Răzvan Stoica, primul român câștigător al Concursului New Talent, la ediția Bratislava 2013 – competiție înființată în urmă cu 40 de ani de Yehudi Menuhin și desfășurată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio -, este un talent special; are o tehnică strălucitoare și o siguranță a stăpânirii instrumentului rezervată doar celor aleși. Desigur, i se potrivește în primul rând repertoriul de virtuozitate; în același timp, însă, este extrem de sensibil și știe să descopere noul chiar și în partituri atât de des cântate, cum este Balada de Ciprian Porumbescu. Și, mai ales, este foarte iubit de public; el reușește să găsească o cale de comunicare cu fiecare ascultător și acesta este unul dintre cele mai importante aspecte din personalitatea unui artist.
Acest disc al Editurii Casa Radio strânge un mănunchi de piese celebre din repertoriul violonistic care exploatează atât virtuozitatea cât și lirismul. Numeric mai multe sunt lucrările de virtuozitate, majoritatea scrise de compozitori-violoniști care au activat la finalul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX: Sarasate, Kreisler, Wieniawski, Ysaÿe. Rar abordată de violoniștii români este lucrarea estonianului Arvo Pärt, compozitorul contemporan atât de des interpretat la nivel mondial în zilele noastre, al cărui stil minimalist rămâne emblematic; de aceea, faptul că Răzvan Stoica a înregistrat-o pe acest disc este un gest de salutat. Preferata mea de pe acest album rămâne Tzigane de Maurice Ravel, pe care atât de rar am avut ocazia să o ascult într-o interpretare autentică, cu acel rubato specific bine dozat.
Acesta este un disc pe care-l recomand oricui – și celor care caută excelența în interpretare, și celor care vor, pur și simplu, să se apropie de muzica clasică, și celor care vor să facă un cadou inspirat unor prieteni din străinătate.
(Extrase din prezentarea realizată de muzicologul Cristina Comandașu)

Booklet bilingv (română/engleză) – prezentare de Cristina Comandașu. Traducere de Alistair Ian Blyth

VIRTUOSITY AND PASSION
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
Introducere și Tarantellă / Introduction and Tarantella, op. 43    Pablo de Sarasate  00:04:44 
 
2
Capriciu vienez / Viennese Caprice    Fritz Kreisler  00:04:20 
 
3
Poloneza de concert / Concert Polonaise, op. 4    Henryk Wieniawski  00:05:02 
 
4
Balada / Ballad    Ciprian Porumbescu  00:05:13 
5
Capriciu după un studiu în formă de vals / Caprice on a Study in Waltz Form    Eugène Ysaÿe  00:08:26 
 
6
Le Streghe    Nicolò Paganini  00:09:13 
 
7
Fratres    Arvo Pärt  00:10:48 
 
8
Preludiu si Allegro / Prelude and Allegro    Pugnani – Kreisler  00:06:15 
9
Tamburina chinezească / The Chinese Tambourine    Fritz Kreisler  00:03:48 
10
Tzigane    Maurice Ravel  00:09:06 
Interpretează / Performing:
Răzvan Stoica – vioară / violin
Andreea Stoica – pian / piano
Înregistrări speciale Radio România / Radio Romania Studio Recordings: februarie / February 2013 (1, 4, 7, 10); iulie / July 2014 (2, 3, 5, 6, 8, 9).