CD Audiobook > Ora veselă
 
GIUGARU&BIRLIC
Cei doi orfelini
Catalog : 390 ADD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 50’57’’
Anul apariției : 2015

Stoc : NU

14.50 RON
Descriere
Cronici
 
„Aici, Radio Romania. Radio București. Ascultați astăzi, în premieră, emisiunea «Ora veselă»”. Așa suna anunțul crainicei din 17 ianuarie 1929... Emisiunea, deși se intitula „Ora veselă”, nu dura la acea vreme mai mult de 10-15 minute, iar debutul, datorat cunoscutului actor Ion Manu, se pare că a fost de bun augur, dat fiind că emisiunea a dăinuit până la noi și va dăinui, probabil, cât timp va exista Radioul. De-a lungul anilor prin fața microfonului „Orei vesele” s-au perindat stele ale comediei românești. „Ora veselă” a reprezentat pentru ascultătorii ei nu numai o emisiune de umor, ci și o permanentă stare de spirit!

La „Ora Veselă”, regizorul Ion Vova l-a distribuit fără încetare pe marele actor Alexandru Giugaru în nenumărate scenete umoristice, profitând din plin de calitățile sale interpretative. Alături de Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru, cu umorul său infailibil, jovialitatea, bunadispoziție și serenitatea care l-au însoțit permanent, a fost ceea ce se poate numi în teatru un adevărat miracol comic.
Vocea inconfundabilă a lui Grigore Vasiliu-Birlic s-a remarcat repede la radio, regizorul artistic Ion Vova l-a distribuit constant pe marele actor valorificându-i talentul atât în repertoriul marii dramaturgii clasice, cât și în numeroase scenete umoristice. Comicul degajat de Birlic este o sursă permanentă de încântare pentru orice ascultător. Jocul său este caracterizat de un puternic timbru personal și de o intonație inimitabilă, iar prezența sa constituie un adevărat regal radiofonic la orice audiție, pentru orice generație.

Scenetele radiofonice prezente pe acest audiobook au fost înregistrate și difuzate la radio între anii 1952 și 1968. Regizate de maestrul Ion Vova – cu excepția lui Petițiune după I.L. Caragiale, în regia artistică și adaptarea lui Sică Alexandrescu – ele trasează istoria foarte vie a umorului pe calea undelor la Radio România. Îi regăsim, alături de Alexandru Giugaru & Grigore Vasiliu-Birlic, pe Mihai Fotino, pe Stela Popescu, Rodica Tapalagă, Radu Beligan, Sandu Sticlaru ori Ion Lucian. Toate aceste scenete radiofonice își păstrează prospețimea și dovedesc că umorul bine calibrat nu se transformă niciodată în ceva perimat.

Booklet semnat de Silvia Cusursuz și Mircea Zăvoianu – realizatori, redacția Divertisment, coordonatorii colecției „Ora Veselă”.

Ora veselă
Giugaru & Birlic
Cei doi orfelini. Scenete radiofonice

1. Cei doi orfelini – 3’31’’ (Alexandru Giugaru & Grigore Vasiliu-Birlic)
2. Petițiune (după I.L. Caragiale) – 5’55’’ (Alexandru Giugaru & Grigore Vasiliu-Birlic)
3. Brânzoaicele – 1’58’’ (Grigore Vasiliu-Birlic, Mihai Fotino)
4. O surpriză – 1’51’’ (Grigore Vasiliu-Birlic, Stela Popescu, Rodica Tapalagă)
5. Soacra – 3’18’’ (Grigore Vasiliu-Birlic, Marius Pepino)
6. Cadoul – 3’56’’ (Grigore Vasiliu-Birlic, Natașa Alexandra)
7. Căruciorul – 5’08’’ (Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, H. Nicolaide)
8. D’Artagnan – 2’20’’ (Grigore Vasiliu-Birlic, Ion Lucian)
9. Îți mai aduci aminte, doamnă? – 2’29’’ (Alexandru Giugaru)
10. Declarațiune – 2’46’’ (Alexandru Giugaru)
11. Cusurgiul – 1’50’’ (Alexandru Giugaru, Horia Șerbănescu)
12. Cerere – 2’29’’ (Alexandru Giugaru)
13. Sarmaua – 1’55’’(Alexandru Giugaru)
14. Regim vegetarian – 3’07’’(Alexandru Giugaru, Silvia Dumitrescu-Timică)
15. În stațiune – 4’35’’ (Alexandru Giugaru)
16. Activitatea căminului cultural – 1’22’’ (Alexandru Giugaru, Sandu Sticlaru)
17. După Revelion – 2’26’’ (Alexandru Giugaru)

Înregistrări Radio România 1952-1968

Regia artistică și adaptarea: Sică Alexandrescu (2) și Ion Vova (1; 3-17)

Grafică: Alexandru Ciubotariu