CD Audiobook > Fonoteca de Aur/Teatru
 
HENRIK IBSEN. Nora
Catalog : 249 AAD
Nr. discuri : 2
Durată CD : CD 1 – 74:58; CD2– 37:57
Anul apariției : 2010

Stoc : DA

10.00 RON
Descriere
Cronici
 
Povestea Norei Helmer, soția devotată confruntată cu formele cruzimii masculine și abandonul propriului bărbat, n-a avut, în ultimul secol, parte de mari montări de scenă în România. E un detaliu care ar putea spune câte ceva despre apetitul nostru pentru contestarea autorității patriarhale dacă n-ar exista, în schimb, și Teatrul Radiofonic, drept compensație.
Datând din 1954, această versiune radiofonică a Norei are parte de cel puțin doi actori de marcă, în roluri importante, deși secundare: Irina Răchițeanu Șirianu o joacă pe independenta Kristine Linde, iar maestrul Ion Manolescu, în rolul doctorului Rank, era deja la sfârșitul unei cariere prodigioase. Regia acestei Nore pe unde scurte e semnată de Mihai Zirra, unul dintre pionierii Teatrului Radiofonic, trecut prin experiențele aventuroase ale trupelor independente din perioada interbelică, un pasionat al spectacolului la microfon, un artist cu un talent special în lucrul cu mari voci de actori.
Nora sau Casa de păpuși e o critică aspră, crudă a ipocriziei sociale ce roade viața de familie și relația genuină dintre soți și care nu poate fi depășită decât prin ruperea dureroasă a cercului vicios: plecarea Norei pentru a se descoperi pe sine, pentru a deveni, chiar, o „mamă vrednică”. (fragmente din booklet-ul semnat de Iulia Popovici)
Nora
Piesă în trei acte
Ascultă :
Distribuția:
Avocatul Torvald Helmer – George MĂRUTZĂ
Nora – Doina TUȚESCU
Doctorul Rank – Ion MANOLESCU
Doamna Linde – Irina RĂCHIȚEANU ȘIRIANU
Avocatul Krogstad – Vasile LĂZĂRESCU
Cei trei copii ai lui Helmer – Despina GRIGORESCU, Domnica GĂRDESCU, Marina MĂRUȚĂ
Marie-Anne – Maria VOLUNTARU
Crainicul – Ion Aurel MANOLESCU

Regia artistică și adaptarea radiofonică: Mihai ZIRRA
Regia tehnică: Mihaela BARCA
Regia muzicală: Alexandru GABRIELESCU
Regia de studio: Constantin BOTEZ
Producție a Teatrului Național Radiofonic, 19 decembrie 1954