Carte+CD(Audiobook) > Biblioteca Radio
 
10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944)
Autor :
Colecție. Serie : Biblioteca Radio
Copertă / Ilustrații : Dan Rădulescu
ISBN : 978-606-8468-38-9
Format : 24x22
Nr. pagini : 360
Durată CD : 18:22
Anul apariției : 2015

Stoc : DA

62.50 RON
Descriere
Cronici
 

Culegere de documente din Arhivele Societății Române de Radiodifuziune
Cuvânt-înainte de dr. Gabriel Badea-Păun

10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944), publicat de Editura Casa Radio, în colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I” – Editura Istros, reprezintă o culegere de documente din colecțiile Societății Române de Radiodifuziune, reunite și îngrijite de Serviciul Patrimoniu Cultural și Arhive Radio România.

Între Cuvântul către Parlament al Regelui Carol al II-lea, transmis în direct la Radio pe 8 iunie 1930, ordinul de mobilizare a Armatei Române, din 28 iunie 1940, și Proclamația M.S. Regelui Mihai I, din seara de 23 august 1944, se derulează aproape 15 ani din viața societății românești surprinși – așa cum observă istoricul Gabriel Badea-Păun – „în discursuri ceremonioase, conferințe istorice ce oscilează între profesionalism, anecdotic și oportunism de moment, în fapt imaginea oficială a societății românești, în instantanee cu precădere culturale și sociale”. La microfon se perindă de la numele ilustre – Tudor Arghezi, Dimitrie Gusti, Nicolae Iorga, Alexandru Rosetti, C.Rădulescu-Motru, Mihai Ralea sau Gheorghe Brătianu – până la funcționari ai statului, însărcinați cu reformele Regelui Carol II, și asistăm astfel la recompunerea prin aceste „cronici radiofonice” a unei panorame a României acelor ani, o societate dinamică care stă sub semnul modernizării vieții culturale și științifice, a bilanțurilor agrare, economice, legislative, urbanistice... În același timp, din culegerea de „cronici” se detașează, creionate în tușe sigure, sensibile, portretele unor ființe dedicate, Carmen Sylva și Regina Maria.

O iconografie bogată, extrasă exclusiv din revistele radio ale vremii și manuscrisele din Arhiva Radio însuflețește textele antologate, iar CD-ul care însoțește cartea ne redă alături de inestimabile discursuri istorice și o înregistrare unică de la 1 mai 1939 a Imnului regal, unde pot fi auzite versurile lui Vasile Alecsandri, care au emoționat generații la rând: Trăiască regele/ În pace și onor... Oglindă a unei epoci, documentele reunite în volumul 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944), surprind nu mai puțin parcursul a două instituții în fața meandrelor dramatice ale istoriei: Regalitatea și Radiofonia.

„Zece Mai a însemnat în primul rând ziua Dinastiei. La Zece Mai 1866 a depus Domnitorul Carol de Hohenzollern jurământul în fața Adunării țării, rostind acele memorabile cuvinte care prevestesc și rezumă întreaga desfășurare a lungii și glorioasei Sale domnii: «Punând piciorul pe acest pământ sacru, am și devenit Român. Primirea plebiscitului Îmi impune, o știu, mari datorii. Sper că-Mi va fi dat a le îndeplini. Eu vă aduc o inimă leală, cugetări drepte, o voință tare de a face binele, un devotament fără margini către noua Mea patrie și acel neînvins respect către lege, pe care l-am cules în exemplul alor Mei. Cetățean astăzi, mâine, de va fi nevoie – soldat, Eu voi împărtăși cu Domnia Voastră soarta cea bună, ca și pe cea rea. Din acest moment, totul este comun între noi. Credeți în mine, precum cred Eu în Domniile Voastre.»” (Gheorghe Brătianu, Zece mai. Extras din conferința difuzată la Radio în 10 mai 1941, ora 20.45).

Sumar CD:

Cronici radiofonice (1930 & 1939)
1. Regele Carol II către Parlamentul Român.
Cuvântare rostită în ședința Adunărei Naționale de la 8 iunie 1930
: 7’20’’
Desvelirea statuei Regelui Carol I [9 mai 1939]
2. Cuvântarea M.S. Regelui Carol II: 0’57’’
3. [Tedeumul oficiat de Î.P.S. Nicodim Muntean]: 0’37’’
4. Cuvântarea dlui prim-ministru, Armand Călinescu: 7’52’’
Addenda
5. Imnul Regal: 1’35’’

T.T.: 18’22’’

Înregistrări Radio România, gravate pe discuri gramofonice, cu ocazia transmisiunilor realizate în direct din București, de la Palatul Parlamentului în ziua de 8 iunie 1930 (tr. 1: transcriere și adnotare în volum la pp. 11-13, 333) și din Piața Palatului Regal în ziua de 9 mai 1939 (tr. 2-4: transcrieri și adnotări la pp. 175, 177-178, 341).

În Addenda: imnul național (muzica – E. Hübsch, versurile – V. Alecsandri) intonat la încheierea primului Congres general al breslelor (București, Sala Aro, 1 mai 1939) de o formație corală nemenționată (probabil corul Societății Carmen); extras din imprimarea pe disc decelith transpusă pe bandă magnetică (Arhiva Societății Române de Radiodifuziune, cota TW 490/rola 1/inv. 1844).