CD Muzica > Radiolegende
 
IONEL PERLEA. Compozitor și dirijor
Catalog : 368
Nr. discuri : 1
Durată CD : 69:57
Anul apariției : 2014

Stoc : DA

14.50 RON
Descriere
Cronici
 
Înregistrări istorice din Arhivele Radio România

Luna mai a anului 1969 aducea pentru publicul bucureștean o mare sărbătoare artistică, oferindu-i excepționala ocazie de a-l vedea la pupitrul Orchestrei Radio și al Filarmonicii „George Enescu” pe dirijorul care cunoscuse gloria internațională pe cele mai celebre scene de spectacol sau de concert ale lumii, la Viena, Roma, Milano, New York, San Francisco, Stuttgart, Frankfurt pe Main, Berlin, Paris, Bamberg și multe altele; Ionel Perlea, aflat în amurgul vieții și carierei sale, era oaspetele mult așteptat care se întorcea în țară după o absență de 25 de ani. Pentru cei mai mulți însă dintre cei care au umplut sălile de concert când marele dirijor s-a întors la București în 1969, el reprezenta doar o „legendă”, o personalitate de prim rang a lumii muzicale, accesibilă doar prin imprimările realizate la cele mai mari case de discuri.
Prin alegerea a două dintre înregistrările realizate în timpul acestor memorabile concerte – printre ultimele, căci un an mai târziu, în 1970, avea să se stingă din viață la New York – încercăm să reînviem atmosfera de mare vibrație emoțională și artistică – creată atunci de Ionel Perlea.

Pe același CD îl veți regăsi și pe Ionel Perlea – compozitor. Veghe, pe versurile poetului german Hans Benzmann și Dor, pe o poezie a austriacului Siegfried Trebitsch sunt lieduri surprinzător de dramatice pentru un tânăr compozitor, cu ample arcuri melodice și consistent support armonic al pianului. Plecare, pe versurile romanticului german Victor Scheffel, un lied mult mai luminos și dinamic, pare ieșit din sfera expresivă a lui Richard Strauss. În ultimul lied de pe disc, De ziua numelui tău, cu aer solemn, festiv, textul îi aparține chiar compozitorului. În creația lui Ionel Perlea se înscriu câteva importante lucrări destinate orchestrei: Variațiuni simfonice pe o temă proprie, Simfonia în Do major, Simfonia concertantă pentru vioară și orchestră, Trei Studii pentru orchestră, Scherzo-ul simfonic „Don Quijote”. Acesta din urmă a fost scris în 1945, în timpul când se afla închis de germani, împreună cu alți români, într-un lagăr din Austria. Lucrarea se apropie de genul poemului simfonic, având, așa cum notează Theodor Grigoriu „note autobiografice și o autoironie, care ar fi vrut să spună că toate idealurile vieții sale de până atunci nu fuseseră decât niște himerice mori de vânt”.
Această selecție luminează personalitatea complexă a marelui muzician român care a fost Ionel Perlea, cel pe care acest disc îl omagiază. (extrase din prezentarea realizată de muzicologul Olga Grigorescu).

Booklet bilingv (română/engleză) – prezentare de Olga Grigorescu

IONEL PERLEA. Compozitor și dirijor. Înregistrări istorice din Arhivele Radio România
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
Preludiu și Moartea Isoldei din opera Tristan și Isolda / Prelude and Isolde's Death from the opera Tristan and Isolde    Richard Wagner  00:18:03 
2
Veghe op. 10 nr. 1 / Vigil op. 10 no. 1    Ionel Perlea  00:04:51 
 
3
Dor op. 10 nr. 2 / Longing op. 10 no. 2     Ionel Perlea  00:05:45 
 
4
Plecare op. 10 nr. 3 / Departure op. 10 no. 3     Ionel Perlea  00:01:40 
5
De ziua numelui tău / On Your Name Day    Ionel Perlea  00:01:35 
 
6
Preludiu la după-amiaza unui faun / Prélude l'aprés-midi d'un faune    Claude Debussy  00:09:28 
7
Scherzo simfonic Don Quijote / Symphonic scherzo: Don Quixote    Ionel Perlea  00:28:33 
Interpretează / Performing:

Orchestra Națională Radio / Romanian Radio National Orchestra (1, 7);
Orchestra Filarmonicii „George Enescu” / 'George Enescu' Philharmonic Orchestra (6);

Soliști/Soloists:

Georgeta Stoleriu (soprană / soprano), Martha Joja (pian / piano): (2-5);
Dirijori / Conductors: Ionel Perlea (1, 6); Paul Popescu (7)
Înregistrări Radio România / Radio Romania Recordings: 1969 (1, 6); 1984 (2-5); 1998 (7)