CD Muzica > Profil interpretativ
 
Varujan Cozighian - vioară, Nicolae Brânduș - pian
Sonate - Enescu, Bartók, Bach
Catalog : 387 ADD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 58:00
Anul apariției : 2015

Stoc : NU

18.00 RON
Descriere
Cronici
 

Discul de față cuprinde înregistrări de arhivă care își merită cu prisosință aducerea lor în contemporaneitate. Protagoniștii săi sunt muzicieni consacrați de decenii.

Violonistul Varujan Cozighian a fost discipolul celor mai de seamă pedagogi ai instrumentului – George Manoliu la Școala Medie de Muzică din București și Garabet Avachian la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. În 1960 a fost numit concert-maestru al Filarmonicii „George Enescu” din București de către Maestrul George Georgescu, ca urmaș al lui Alexandru Teodorescu, post deținut până în 1982, când a obținut aceeași funcție, pentru două decenii, la Orchestra Simfonică din Bilbao (Spania). Violonistul s-a remarcat între anii 1953-1964 în competiții naționale și internaționale. Printre distincțiile obținute se numără și Premiul al III-lea la „Concursul pentru interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu” în 1958. Partener în această performanță i-a fost pianistul Nicolae Brânduș.

Nicolae Brânduș a fost discipol al profesoarelor de pian Florica Musicescu, Muza Ciomac și Duși Mură. Deși avea în față o carieră interpretativă mai mult decât promițătoare, a considerat că adevărata sa vocație este arta compoziției, având ca profesori la principalele discipline între anii 1960-1964 pe Marțian Negrea, Paul Constantinescu, Zeno Vancea, Tudor Ciortea, Anatol Vieru. Nicolae Brânduș deține premii și distincții la concursuri de interpretare și de compoziție pe plan național și internațional. A predat muzică de cameră la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a fost profesor consultant și îndrumător științific.

Sonata nr. 3 pentru pian și vioară, „în caracter popular românesc”, op. 25 (1926) este una dintre cele mai originale și particulare creații nu numai ale lui George Enescu, ci și ale literaturii de gen. În constelația celor 33 de opusuri enesciene, Sonata a III-a este o nestemată care dezvăluie nu numai forța și măiestria pur componistică ale autorului, ci și universul gândirii muzicale ancestrale, adânc cizelate în veacuri, a poporului român.
Alăturarea opusului enescian cu Sonata nr. 2 pentru vioară și pian (1922) de Béla Bartók nu este întâmplătoare. Ambele lucrări sunt elaborate în același deceniu și exprimă interesul pentru folclor.
Literatura pentru vioară solo este dominată, neîndoielnic, de trei sonate, alternate cu trei partite de Johann Sebastian Bach, inegalabilul și plurivalentul maestru al barocului muzical. Prima sonată, în sol minor, se deschide cu un Adagio bogat ornamentat, ce poate fi asemuit cu o sarabandă. Îi succede redutabila Fugă (Allegro), a cărei dificultate de execuție constă în reliefarea adecvată a subiectelor (teme concentrate, expuse conform regulilor severe ale contrapunctului). Siciliana se impune prin ritmul său specific, legănat, și prin duetul tematic ingenios. În fine, Presto e o avalanșă impetuoasă, de mare virtuozitate.
(Extrase din prezentarea realizată de muzicologul Petre Codreanu)

Sonate – Enescu, Bartók, Bach
 
# Titlu Interpret Compozitor/Textier Durată
Ascultă :
1
1-3. Sonata nr. 3 op. 25 în la minor în caracter popular românesc pentru pian si vioară / Sonata no. 3 op. 25 in a minor in the Romanian folk vein for piano and violin  Varujan Cozighian – vioară / violin
Nicolae Brânduș – pian / piano 
GEORGE ENESCU  00:22:28 
4
4-5. Sonata nr. 2 în Do major pentru vioară si pian/Sonata no. 2 in C Major for violin and piano  Varujan Cozighian – vioară / violin
Nicolae Brânduș – pian / piano 
BÉLA BARTÓK  00:18:00 
 
6
6-9. Sonata nr. 1, BWV 1001 în sol minor pentru vioară solo / Sonata no. 1, BWV 1001 in g minor for solo violin  Varujan Cozighian – vioară / violin  JOHANN SEBASTIAN BACH  00:17:23