CD Muzica > Profil interpretativ
 
Recital VALENTIN GHEORGHIU/GABRIEL CROITORU
Beethoven
Dvoűak
Enescu
Catalog : 353 DDD
Nr. discuri : 1
Durată CD : 77'36''
Anul apariției : 2013

Stoc : NU

13.50 RON
Descriere
Cronici
 

Gabriel Croitoru-vioară / violin
Valentin Gheorghiu-pian / piano

Neîndoios, apogeul stilului concertant în muzica de cameră este reprezentat cu Sonata nr. 9 op. 47 în la major „Kreutzer” de Ludwig van Beethoven, datând din 1804. Includerea în repertoriu a acestei strălucite capodopere reprezintă pentru orice muzician care o interpretează un semn al accesului său la prestigiul creatorului de muzician-interpret, cunoscător al sensului rafinat cerut de colaborarea camerală.
Sonatina op. 100 în sol major pentru vioară și pian, ultima lucrare compusă de Antonin Dvoűak în răstimpul petrecut în America, marchează prin opusul 100 momentul revenirii în patrie. În ceea ce privește disciplina formei celor patru mișcări, ca și expresivitatea muzicii, Sonatina op. 100 aparține unui repertoriu cameral de elită.
Majoritatea violoniștilor de valoare din ultimul secol, au inclus Sonata nr. 3 op. 25 în la minor „în caracter popular românesc” de George Enescu în repertoriul lor fundamental, datorită perfecțiunii concepției și mesajului creației marelui muzician român.
Violonist de excepție, GABRIEL CROITORU reușește să cucerească publicul din țară și străinătate prin măiestria interpretărilor sale. Actualmente solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România și al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Gabriel Croitoru se implică și în proiecte de anvergură precum Duelul viorilor și Vioara lui Enescu la sate fiind totodată și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.
În anul 1936, pianistul VALENTIN GHEORGHIU debutează cu un recital la Sala Dalles din București. În același an, Maestrul George Enescu îl ascultă și îi facilitează obținerea unei burse de studii la Paris. Până în anul 1957 nu are permisiunea de a cânta decât în estul Europei. După acel an i se permite să concerteze și în Occident, susținând concerte în toată Europa, SUA, Canada, Israel, Japonia, etc. În anul 1958, împreună cu Ștefan Gheorghiu, a primit Premiul I la Concursul „George Enescu” pentru interpretarea Sonatei a III-a „în caracter popular românesc”.

Booklet bilingv (română/engleză) – prezentare de Prof.univ.dr. Grigore Constantinescu.

CD
 
# Titlu   Compozitor Durată
Ascultă :
1-3. Sonata nr. 9 op. 47 în la major "Kreutzer" / Sonata No. 9, Op. 47 in A major, "Kreutzer"   Ludwig van Beethoven   
4-7. Sonatina op. 100 în sol major / Sonatina in G major, Op. 100   Antonin Dvoűak   
8-10. Sonata nr. 3 op. 25 în la minor "în caracter popular românesc" / Sonata No. 3 in A minor, Op. 25 "Dans le caracter populaire roumaine"   George Enescu   
 
2014-01-31 : Imagini de la lansarea albumului (Orchestre si Coruri Radio Romania)